Moravskobudějovický cyklista Jan Hirt přestupuje do Astany, do svého oblíbeného týmu

14. srpen 2017
Zprávy z

Český cyklista původem z Moravských Budějovic Jan Hirt bude v příštích dvou sezónách závodit ve stáji Astana. O přestupu 26letého vrchaře se spekulovalo od letošního Giro d'Italia, kde skončil celkově dvanáctý. V rozhovoru pro Český rozhlas řekl, že Astana je jedním z jeho nejoblíbenějších týmů.

O vašem přestupu se spekulovalo dlouho, jak dlouho už to bylo „upečené“?
Už jsme byli víceméně domluvení hnedka po konci letošního Gira.

Jak dlouho jste zvažoval nabídku Astany? Vybíral jste z více nabídek, nebo jste si s Vinokurovem plácli hned?
Nabídek bylo docela dost, ale Astana je jeden z mých oblíbenějších týmů, to hrálo velkou roli, že je mi tým dost sympatický. Přišli i s tím, že bych tam mohl mít i docela dost prostoru a nabídli dobré podmínky. Byla to souhra víc věcí dohromady, podle toho jsem se rozhodoval.

Co vám slíbili ze sportovního hlediska?
Konkrétně domluvení nejsme, ale vždy se to bude odvíjet podle aktuální formy. Nejsem tam podepsaný jako poslední domestik. Všechno se bude ještě upřesňovat, ale jedna z hlavních předností by měly být závody Grand Tour.

Podepsal jste dvouletou smlouvu, co vás na nové stáji nejvíc láká?
Chtěli jsme, aby to byly dva roky. Nechtěli jsme s manažerem podepsat smlouvu jen na jeden rok ani delší, člověk se vždycky může posunout a nevíte, jak vám to tam sedne. Teď máme jistotu, že se každý rok pojede nějaká Grand Tour. To je hlavní rozdíl oproti kontinentálním týmům, ty vždycky čekají na divokou kartu.

Konzultoval jste přestup do Astany třeba s Romanem Kreuzigerem?
Ne, to jsme spolu vůbec neřešili.

A proč zrovna Astana? Tým bývá dost neoblíbený kvůli kontroverzní historii.
Je to sice kazašský tým, ale dá se říct, že je z poloviny italský. Je tom hrozně moc Italů, závodníků, manažerů, masérů. Myslím, že mi italské prostředí bude vyhovovat. Navíc tím týmem prošli velice dobří závodníci, Astana mi byla vždycky sympatická.

autor: kyk
Spustit audio