Motorpal oznámil možné propouštění, nejvíce by ochromilo Jemnicko

Víc než tři sta lidí může na Vysočině přijít o práci kvůli protiruským sankcím. Jihlavská firma Motorpal, která vyrábí komponenty pro automobilový průmysl, se bojí ekonomických ztrát. Připravila scénář, podle kterého by od nového roku přišli o práci lidé ve čtyřech provozech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Motorpal

Motorpal | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Společnost Motorpal může od příštího roku propustit více než 300 lidí, a to po celé Vysočině. Konkrétně ve Velkém Meziříčí, Batelově, v Jemnici i Jihlavě.

Firma to podle mluvčího Jana Nováčka dojednala s odbory. „Je to rámec pro nějaký krizový scénář.“

A oznámila to i úřadu práce: „Motorpal Jihlava píše až 130 lidí, Batelov 52, Jemnice 80 a Velké Meziříčí až 78 lidí,“ potvrdil Pavel Literát z Úřadu práce v Jihlavě.

Mezi zaměstnanci nepanuje dobrá nálada.

„Dělníci, kteří se ráno střídali na směnách, moc dobře naladěni nebyli. Většina se o situaci odmítá bavit. Ti, co něco řekli, nechtěli v obavách, co bude dál, uvádět svá jména. Nálada tu nepanuje dobrá. Ochranka mi dokonce zakázala natáčet s dělníky na parkovišti, poté mě i vykázala,“ hlásil ráno před centrálou Motorpalu redaktor Michal Malý.

Motorpal vyrábí vstřiky a čerpadla pro dieselové motory. Ruský trh je jeden z důležitých odběratelů:

Motorpal | Foto: Michal Malý

„My děláme do traktorů, zemědělská výroba tam je, takže se nás to také dotýká. A dodáváme i do Běloruska, které kamarádí s Ruskem,“ říká jedna z pracovnic, která si nepřála zveřejnit jméno.

Někteří zaměstnanci tvrdí, že masivní propouštění je předem plánovaná akce a evropský zákaz dovozu zboží do Ruska je pouhou zástěrkou pro zbavování nepotřebných lidí. „Jenom toho využívají a zbavují se lidí. Práci, která je, musí ostatní udělat navíc,“ tvrdí zaměstnanec Roman.

Tyto informace ale mluvčí Nováček popírá: „To je hloupost. My jsme teď v poslední době naopak nějaké lidi nabírali. Špatné to bylo v době krize, ale ani jí se nevyužilo k tomu, aby se nějak masivně propouštělo.“

Propouštění by zřejmě ochromilo nejvíce Jemnicko. Jde o region s největší nezaměstnaností, kde najít práci je už teď velmi složité.

„Každé propouštění je pro tento region obrovskou ránou, byť jde jen o 10 nebo 20 lidí. V případě většího počtu by to byla doslova pohroma,“ dodává Malý.

Jestli se krizový scénář Motorpalu naplní, závisí na tom, jak dopadnou další jednání o evropských sankcích proti Rusku.

Michal Malý, Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme