Muž se s manželkou nepodělil o milionovou výhru. Podle soudu to není trestné

25. červenec 2016
Zprávy z

Jihlavský soud rozplétá zajímavý případ. Muž v rozvodovém řízení vyhrál v loterii částku 32 milionů korun. Manželce to zatajil a mezi tím převedl majetek, především nemovitosti, na novou partnerku. Jihlavský soud naznal, že to není trestné a podnět dnes už bývalé manželky označil za bezpředmětný. Rozsudek ale není pravomocný.

Celý případ je z roku 2002. Dnes třiapadesátiletý muž tehdy vyhrál od společnosti Sazka 32 milionů korun. Své ženě, se kterou byl v rozvodovém řízení, ale výhru zatajil. Soud mu už v roce 2011 nařídil, aby své jednání napravil a bývalou ženu vyplatil částkou 16 milionů. On tak ale neučinil. Majetek totiž záhy po předání výhry převedl na svou novou partnerku a dnes je údajně nemajetný.

Podle soudce jde o čas

Jihlavský soudce Vladimír Sova dnes muže zprostil viny s tím, že převody nejsou formálně v pořádku. V jeho prospěch slouží to, že stihl darovat svůj majetek nové partnerce ještě před tím, než bylo rozhodnutí o vyplacení podílu dnes bývalé manželce pravomocné.

Soudce tak dal za pravdu obhájkyni muže, která požadovala právě zproštění viny.

Státní zástupce má jiný názor

Případ se patrně dostane ke krajskému soudu. Státní zástupce Kamil Špelda se totiž chce odvolat. „Trestnou činnost spatřuji v tom, že on těmi převody znemožnil uspokojení své bývalé manželky, tudíž on se zbavil veškerého majetku a ona tak nemá možnost dosáhnout na tu částku, která ji byla přisouzena, těch šestnáct a půl milionu,“ je přesvědčený státní zástupce.

autoři: mik , daz
Spustit audio