Na český trh míří nové cigarety. Kuřáci díky nim budou moci obejít zákaz

14. květen 2017
Zprávy z

Výrobci se chystají uvést na trh bezdýmné nebo zahřívané tabákové výrobky. Politici s tím v protikuřáckém zákoně nepočítali. Proto je bude možné kouřit i v hospodách nebo restauracích.

Nové výrobky na rozdíl od elektronických cigaret obsahují speciálně upravený tabák. Kuřákům by mohl přijít přirozenější než chuť výparů z e-cigaret.

„Nedochází k procesu hoření, pouze k zahřívání. Nevzniká tedy kouř, ale pára, která nepříznivě neovlivňuje vzduch v místnosti," cituje MF Dnes manažerku komunikace firmy Philip Morris Kláru Jírovcovou Pospíšilovou. Výrobek se jmenuje iQOS. Na českém trhu by se měl objevit nejpozději letos na podzim.

Čtěte také

Až první výrobky iQOS letos vstoupí na trh, nebude se na ně nejspíš vztahovat protikuřácká legislativa ani spotřební daň. Chybět bude odstrašující obrázek na krabičce. Bude tam jen varování o škodlivosti tabáku a riziku vzniku závislosti.

Podle ministerstva financí je dočasný výpadek spotřební daně ze zahřívaného tabáku bezvýznamný. Připomíná vyšší cenu výrobku a konzervatismus českých kuřáků.

autor: mik
Spustit audio