Na D1 se bude měřit rychlost. Radnice v Humpolci a Jihlavě už posilují stavy úředníků

16. březen 2018
Zprávy z

Na Vysočině přibude silničních úseků s nepřetržitým měřením rychlosti. Které konkrétně to budou, dnes upřesní ministr dopravy v demisi Daniel Ťok (ANO). V každém případě radnice v Humpolci a magistrát v Jihlavě se už chystají, přijímají nové referenty. Měřit se patrně bude v modernizovaném úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem.

Osmdesát kilometrů v hodině, jinak pokuta. Pravděpodobně to tak bude vypadat mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem na dálnici D1. Stát tam nainstaluje radary s nepřetržitým měřením rychlosti. V Humpolci a Jihlavě pak úředníci budou vybírat pokuty, resp. rozesílat hříšníkům obálky.

V Jihlavě předpokládají, že od května. „Než začnou data poslat, vyjde to akorát na květen,“ řekl vedoucí odboru dopravy jihlavského magistrátu Ján Tinka. Úřad mezi tím nabral čtyři nové referenty a další čtyři má v záloze.

Personální posílení chystá i úřad v Humpolci.

Tisíc korun je základ

Zkušenosti s vybíráním pokut mají ve Velkém Meziříčí. Tamní radnice uložila sankce za více než pět milionů korun. Tisíc korun je podle starosty Josefa Komínka (ČSSD) základní sazba. „Pokud nezaplatí, jde do správního řízení, nebo pokud jede o víc než 30 kilometrů za hodinu rychleji. Pak je pokuta vyšší.“

autoři: mik , daz
Spustit audio