Na dálnici D1 testují nový radar. Ukazuje espézetky hříšníků

Na řidiče, kteří po dálnici D1 jedou příliš rychle, ukáže speciální radar. Na velké světelné ceduli nad silnicí zobrazí registrační značku auta, které povolenou rychlost překročilo. Radar začal fungovat v úterý na 70. kilometru dálnice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolona aut. Ilustrační foto.

Kolona aut. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Zvlášť v omezených úsecích je jakýkoli přestupek zdroj nebezpečí. To nebezpečí mi za každou cenu budeme eliminovat. Tento radar je schopen přesně personifikovat konkrétní auto, konkrétního řidiče, aby mu dal najevo – tebe vidíme, ty děláš přestupek, zpomal,“ popisuje v česku unikátní radar mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Podle dodavatele systému Martina Kučery ale nejde jen o zpomalení řidiče. „Podél celého úseku, kde se rekonstruuje, jsou další detektory, které vyhodnocují počty aut, jejich rychlost. A to se statisticky zpracovává,“ doplňuje Kučera. Podobný systém se dobře osvědčil například v Rakousku nebo Německu.

„Budeme mít možnost porovnat před a po, jakým způsobem se řidiči chovají. Je to pro statistické účely,“ dodává Kučera. Nový radar je mobilní, takže bude putovat i na ostatní části modernizovaných úseků, které jsou opakovaně zablokované kvůli nehodám způsobeným vysokou rychlostí.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme