Na Havlíčkobrodsku začala sklizeň, jaro je totiž časem topinamburů

Zatímco zemědělci začali sít obilí, u Valečova se pěstitelé pustili do sklizně topinamburů. Odborníci z havlíčkobrodského výzkumného ústavu bramborářského je pěstují na zhruba jednom hektaru. Čtyři odrůdy vyorá kombajn během pěti dnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklizeň topinamburů na Havlíčkobrodsku

Sklizeň topinamburů na Havlíčkobrodsku | Foto: Hana Mikulincová

Trochu netradičně dnes ve Valečově vyjel kombajn, dokončuje totiž sklizeň topinamburů. Jarní sklizeň je lepší, protože se jednotlivé hlízy lépe třídí, vysvětluje Pavel Kasal z havlíčkobrodského ústavu bramborářského.

„Sklizeň je výhodná až na jaře, kdy topinambur netvoří celistvý val, podzimní sklizeň totiž znamená daleko více ruční práce při odlamování jednotlivých hlíz od trsu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Havlíčkobrodsku se sklízí celkem čtyři odrůdy topinamburu, zájem o ně je ale třikrát vyšší než jejich samotná produkce

„Hlízy byly vyorány ze země a na spodním pásu rozdruženy od zbytku natě. Hlízy potom padají přímo do pytlů,“ dodává Kasal.

Na Havlíčkobrodsku se sklidí celkem čtyři odrůdy topinamburu: Karin, Rút, Zlata a Skarlet. Zájem o ně je trojnásobně vyšší než jejich samotná produkce.

„Velkou část odběratelů tvoří zahrádkáři, dále si od nás kupují sadbu ekologičtí farmáři, kteří ji produkují jako zeleninu. Mezi velké odběratele patří též myslivci, kteří sází topinambur jako kryt a zdroj potravy pro lesní zvěř,“ vysvětluje Pavel Kasal.

Syrovou hlízu topinamburu lze chuťově přirovnat ke kedlubně, podle pana Kasala v ní navíc vyniká oříšková chuť.

„Jsou jedinečné i tím, že obsahují inulin, jsou tudíž vhodné jako potravina pro diabetiky. Hlízy také obsahují mnoho vitaminů a minerálních látek,“ dodává odborník.

Okrasa i krmení pro zvěř. Topinambury jsou ale vhodné i pro diabetiky

Číst článek

Havlíčkobrodští výzkumníci mají ve Valečově dalších jedenáct klonů topinamburů, které zkoumají. Původem je rostlina ze severní Ameriky, největším pěstitelem je ale Čína. V Česku mívá přezdívku židovské brambory.

Hana Mikulincová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme