Na Mařence začali stavět rozhlednu

13. duben 2012
Zprávy z

Z nejvyšší hory Třebíčska se konečně budete moci rozhlédnout do okolí.

V pátek 13. dubna začala na vrcholu Mařenky ve výšce 711 mnm stavba rozhledny, o kterou okolní obce usilovaly téměř 10 let. Jde o turistický cíl, který tu léta chyběl. Vrchol Mařenky je hustě zarostlý bukovým pralesem a rozhledna je jedinou možností, jak se dostat nad koruny stromů a získat otevřený výhled do krajiny. Na Mařence už kdysi stará dřevěná rozhledna stávala, ale v roce 1957 ji zapálil blesk a pobořila silná bouře. Od té doby je toto turisticky navštěvované místo bez možnosti výhledu.

Podle obyvatel odtud byli v minulosti vidět i zasněžené vrcholky Alp a někteří dokonce tvrdí, že za velmi dobré viditelnosti, především v létě po dešti, kdy se pročistil vzduch a vysvitlo znovu sluníčko, bylo možné spatřit i věže chrámu sv. Štěpána ve Vídni. Na novou rozhlednu se už moc těší například Jiří Čermák z Dlouhé Brtnice, který chodí na Mařenku na pravidelné turistické výšlapy. „My tam chodíme pravidelně už pátým nebo šestý rokem. Turistické pochody pořádá místní mikroregion nebo třebíčská Župa Sokolská a vždycky se tam o těch plánech na stavbu rozhledny bavíme. Teď se to konečně stává realitou a myslím si, že se tady díky tomu i zvýší turistický ruch a že tady zkrátka bude o trochu více živo.“

Rozhledna na Mařence bude hotová do konce srpna letošního roku. Půjde o 32 metrů vysoký tubus trojúhelníkového tvaru s vyhlídkovým košem těsně nad korunami stromů. Vrchní část rozhledny bude ze dřeva, tak aby dobře zapadala do okolní krajiny a nepůsobila rušivým dojmem. Samotný koš bude ve výšce 28 metrů nad zemí a turisté budou muset po cestě k němu překonat 156 schodů. A protože na Mařence není elektrický proud, tak bude střecha rozhledny pokrytá fotovoltaickými panely, které budou napájet signalizační světlo na vrcholu. Mařenka se totiž nachází v leteckém koridoru.

Vstup na rozhlednu bude po celou turistickou sezónu zdarma a vyhlídková věž se bude uzavírat pouze na zimní období z důvodu bezpečnosti.

autor: Michal Malý
Spustit audio