Na místě zříceného mostu ve Vilémově začali dělníci stavět nový

Ve Vilémově na Havlíčkobrodsku dnes stavební firma Bögl a Krýsl zahájila stavbu nového mostu. Ten původní se na začátku září zřítil, při neštěstí zahynuli čtyři dělníci a další dva byli zraněni. Nový most, který je spojnicí mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem, měl být hotový do konce listopadu. Místní tomu ale příliš nevěří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na místě zříceného mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku dnes začali dělníci stavět nový

Na místě zříceného mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku dnes začali dělníci stavět nový | Zdroj: ČTK

Původně měl být most hotový do konce října, 4. září se ale stavba zřítila a pod troskami zemřeli čtyři dělníci a další dva byli zraněni. Dnes se jejich kolegové na stavbu vrátili. Na místě neštěstí začal pracovat i jejich kamarád, dělník Lukáš Kozák.

„Dovezli nám železo a teď bychom měli betonovat. Jsme tady tři a jeden bagrista. A ještě další je na tom druhém mostě. Spadnout už nemá co, ale je to blbé, byli to naši kamarádi…,“ říká Kozák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový most ve Vilémově má firma dokončit za dva měsíce, místní tomu nevěří. Natáčela tam redaktorka Olga Štrejbarová

Událost má dodnes v paměti i Bohumil Holoubek, který nedaleko od staveniště pracuje na své zahrádce. Kvůli uzavírce denně nachodí o kilometr navíc. Podobně jako další místní nevěří, že by most dělníci dokončili v listopadu, jak je naplánováno.

„Dělají, že nedělají. Ty kvádry, co tady jsou, to je zajímá, ale ostatní práce je nezajímá. Někam to vozí, asi to budou prodávat, možná je to už i prodané. Kdyby v sedm ráno začali makat a ve čtyři odpoledne skončili, ale ne celé dopoledne nic nedělat. Ještě tam nemají ani kousek betonu hozený,“ popisuje.

Také podle dalších místních obyvatel práce na novém vilémovském mostě pokračují příliš pomalu. Původně měla stavební firma dokončit most v říjnu. Termín ale posunula tragická událost a odklízení sutin.

Podle nezávislého starosty Vilémova Jiřího Lebedy ale nemohou ani nový termín stihnout. „Nás to trápí, ale nemáme páku, jak to ovlivnit. Je to krajská stavba,“ vysvětluje.

„Pro nás to znamená velký problém, protože lidi nadávají. Samozřejmě musí obcházet půlku vesnice do obchodu či k doktorovi, na autobusy. Takže jsou to nepříjemnosti,“ přiznává starosta. Podle něj je proto bezpodmínečně nutné, aby most stál, co nejdříve. Také kvůli zimní údržbě.

Na místě zříceného mostu ve Vilémově začali dělníci stavět nový | Foto: Olga Štrejbarová

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme