Na Pelhřimovsku kácí „otrávené“ stromy. Někdo jim navrtal kořeny a napustil chemikálií

25. září 2017
Zprávy z

Hned na několika místech na Pelhřimovsku někdo navrtal vzrostlé stromy. Odborníci našli díry většinou v kořenové části. Zpravidla tam skončila dosud nespecifikovaná chemikálie. Takové dřeviny usychají, stávají se nebezpečnými a musí k zemi. Podle informací Českého rozhlasu jsou v Želivě, Horní Cerekvi, Starém Pelhřimově a Počátkách. Škoda jde do stovek tisíc korun.

Princip je podle arboristy Martina Kotta velmi jednoduchý. „Pachatel navrtá na bázi stromu díry, do kterých pak vpraví nějakou tekutinu. Většinou to je chemikálie, třeba nafta a nebo roundap, nějaký herbicid, kterým se likvidují rostliny.“

Takové jednání je trestným činem. Policie případy prověřovala, viníka ale nenašla.

Hřbitov v Počátkách

Poškozené stromy našli arboristé na různých místech Pelhřimovska. Řádění neunikla ani 300 let stará, vzácná lípa na hřbitově v Počátkách. „Ta lípa úplně uschnula, není tam ani lísteček. Nám asi nezbyde nic jiného, než to nechal pokácet. Okolo jsou hroby a z té lípy by padaly větve a došlo by k rozbití těch hrobů,“ řekl Českému rozhlasu Pavel Hůša z úseku životního prostředí počátecké radnice. Škoda je podle Hůši asi 800 tisíc korun.

Podobně skončil vzrostlý strom v ulici Za Lipárkami také v Počátkách.

autoři: mik , Lucie Maxová
Spustit audio