Na Pelhřimovsku táboří děti z Běloruska. Oceňují především čistý vzduch a prostředí bez radiace

22. červenec 2016
Zprávy z

Na Pelhřimovsko dorazily čtyři desítky dětí z Běloruska. Jsou z regionu kolem města Gomel, který už desítky let udržuje přátelství právě s Pelhřimovskem. Tamní oblast je významně zatížená dopady havárie jaderné elektrárny Černobyl, která stojí opodál. Proto je také mezi rodiči běloruských dětí obrovský zájem o rekreaci v České republice.

„Češi jsou Bělorusům podobní, že mají krásný úsměv. Vůbec všechno je tu krásné a jsou také pohostinní. Cítíme se tady velmi dobře,“ řekly Českému rozhlasu dvě oslovené děti. Za jeden den pobytu platí 470 korun, což jsou pro mnohé rodiče velké peníze a musí měsíce šetřit. Česká ambasáda jim ale vychází vstříc, dodává za českou stranu Jaroslav Vácha: „Odpouští jim poplatek za vízum - 1600 korun. Jsou to většinou děti dělníků, soustružníků. “

V Bělorusku vaří více z masa

Komplikací pro mnohé děti v cizí zemi může kuchyně. Ta česká je té běloruské trochu podobná, až na maso. „U nás je hodně masa, vaříme často ze špeku. Česká kuchyně je trochu jiná, ale je také chutná,“ souhlasí oslovený mladík.

Výlety po celé zemi

Děti nezůstanou dva týdny jen na táboře. Čeká je řada výletů. „Všude se nám líbí, ať jsou to jeskyně, Macocha, Praha a Český Krumlov. Líbí se nám prostě všude.“ Čeká je také cesta do Telče.

Partnerství regionů trvá přes 40 let

České děti jezdily před rokem 1990 do oblasti kolem Gomelu. Cesty ale záhy po změně režimu skončily. Důvodem bylo také prostředí poznamenané havárií Černobylu. Bělorusové do Česka ale putují téměř nepřetržitě. „Běloruští rodiče chápou, jak velký význam má pro ty děti pobyt v radiačně čistém prostředí,“ říká Jaroslav Vácha.

autoři: mik , lam
Spustit audio