Na Třebíčsku někdo otrávil už několik dravců i divoká prasata

9. květen 2017
Zprávy z

Už třetí případ otravy dravců řeší policisté na Třebíčsku. Dvakrát se jednalo o zvláště chráněné živočichy, a to orla mořského a motáka pochopa. Třetím případem je nález dvou uhynulých káňat lesních, přičemž otrávená návnada byla v blízkosti hranice národní přírodní rezervace.

Káňata lesní byla nalezena v polovině března u obce Mohelno. Na pole nedaleko od hranice rezervace Mohelnská step nastražil pachatel jako návnadu vnitřnosti s obsahem toxické látky. Moták pochop uhynul u obce Stařeč a otráveného orla mořského nalezl pracovník ornitologické společnosti 11. dubna poblíž rybníka Stejskal u Studence.

Všechny případy prošetřují policisté. „Pomoci může i veřejnost. Občané, kteří si v uvedených lokalitách všimli pachatele kladoucího otrávené návnady, se mohou přihlásit na linku 158,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Zároveň zdůraznila, že pokládání otrávených návnad v přírodě je zakázáno. Otrava nenastává jen u živočicha, který ji přímo pozře, ale také dalšího zvířete, které pozře otráveného živočicha.

Třebíčští policisté se v současné době zabývají také uhynutím divokých prasat. „Dvanáct zvířat bylo nalezeno na přelomu března a dubna v korytě řeky Jihlavy. Uhynulá divoká prasata se nacházela v části od katastru obce Dolní Smrčné až do katastru obce Bransouze. V tělech zvířat byla zjištěna přítomnost škodlivých látek,“ doplnila Jana Kroutilová.

Spustit audio