Na velkých polích vznikají odpočívadla pro zvířata. Kupříkladu u České Bělé na Havlíčkobrodsku

28. březen 2017
Zprávy z

Na velká pole se vrací původní meze. Kdysi bývala rozdělená četnými remízky tak, aby hospodáři poznali, odkud kam mají své pozemky. S rozvojem techniky se ale meze začaly rozorávat a zvířata tak přišla o část svého domova. Stát dnes navracení remízků podporuje, u České Bělé farmáři sází doprostřed pole stromořadí.

„Už jsme na místě, tady vidíte stromořadí, které tu ještě před dvěma lety nebylo. Bylo tady jen velké pole, které mělo přes 70 hektarů,“ říká na poli poblíž Kojetína ředitel zemědělské společnosti VESA Česká Bělá Tomáš Krejčík.

Velké pole je snadno obhospodařovatelné pro moderní stroje. Nemusí se ničemu vyhýbat, zvyšuje se tím výkonnost. Ovšem zvířata, která na pole přirozeně patří, tím utrpěla. K likvidaci mezí docházelo už v 50. letech minulého století, s dalším rozvojem zemědělské techniky to pokračovalo.

„Vysadili jsme tady kolem stovky stromů, převážně ovocných. Jsou tu slivoně, jabloně, hrušně. Jsou tu i keře – hloh, růžová trnka,“ jmenuje Tomáš Krejčík.

Ptáci, srnky, zajíci

Na poli nad Kojetínem aktuálně roste pšenice ozimá. „Další funkcí je funkce protierozní. Kolem těch stromů je prostor minimálně metr, kam nesmíme aplikovat postřiky, nesmíme stromy poškodit technikou.“

Budování mezí na polích podporuje také stát. Zemědělci mohou zažádat o dotace.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio