Na výměnu kloubu se na Vysočině čeká i dvacet měsíců. Doba se ale zkracuje

13. říjen 2015
Zprávy z

Starší lidé mívají problémy s velkými klouby – koleny, kyčlemi, rameny. Operace pacienta je velmi náročná a drahá a pořadové listiny jsou nabité ve všech nemocnicích na Vysočině. Nejdéle čekají lidé v Jihlavě, nejkratší dobu v Třebíči. V Novém Městě na Moravě dostávají náhradní kloub většinou do půl roku.

Artróza kloubu je bolestivé onemocnění a ve výjimečných případech je možné operovat dříve. „Snažíme se ty urgentní případy řešit dříve. Nechat někoho se zablokovaným kolenem, kterým nemůže hnout, tři měsíce, je prostě nemyslitelné. Naším cílem je vyřešit pacienty co nejrychleji,“ říká primář ortopedie novoměstské nemocnice Jaroslav Pilný.

Klouby trápí i bývalé sportovce

„Mám už po artroskopii obou kolen, mám předoperační stav a bojím se té operace, chtěla bych o tom něco vědět,“ vysvětlila svou přítomnost v ambulanci novoměstské nemocnice bývalá závodní lyžařka Alena Kozlová z Bystřice. „Jak jsem přišla do důchodu, tak není ten pohyb, je takový jiný režim, nabrala jsem a ta kolena to odnesla,“ přiznává.

„Snažím se i přes bolest se hýbat, pohyb je zdravý,“ říká se sportovní hůlkou v ruce Alena Kozlová, kterou čeká operace – náhrada kloubu. Půjde v květnu.

Nemocnice se snaží o individuální přístup ke každému pacientovi

Nemocní si logicky přejí, aby s nimi lékaři více komunikovali, aby jim naslouchali. „Snažíme se o takový přístup,“ doplňuje primář Pilný.

Nejdelší čekací doby na operace jsou v jihlavské nemocnice, někdy až 20 měsíců, nejkratší dobu naopak pacienti čekají v nemocnici v Třebíči.

autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio