Na Vysočině je 19 dobíjecích stanic pro elektromobily. Některé ale nejsou vůbec vytížené

16. listopad 2017
Zprávy z

Na celé Vysočině je 19 stanic pro dobíjení elektromobilů. Některé stojí u dálnice D1, jiné vybudovaly energetické firmy ve spolupráci s radnicemi na Žďársku. U dálnice přijíždí zhruba padesát automobilů týdně, zatímco v Bystřici třeba jen dva. Podle tamních provozovatelů je ale důležité být součástí sítě stanic.

„Myslím, že ta nabíječka je dobrá věc,“ chválí pan Emil z Bystřice nad Pernštejnem. Sám má auto na benzín, uvažuje ale o koupi elektrického mopedu. „Uvítal bych to,“ dodává.

Právě v Bystřici je nabíjecí stanice v centru Eden. „Máme ji tady od letošního května. Pro mě je veliké překvapení, že tady každou chvíli vidím stát elektromobil,“ řekl reportérovi ředitel centra Eden Štěpán Štarha.

Přes léto přijížděli především auta, spíš než elektrokola a skútry. „Řekl bych tak jedno až dvě auta týdně,“ vypočítal ředitel.
V centru Eden funguje půjčovna elektrických dopravních prostředků a nabíjecí stanice na ni přirozeně navazuje. „Nemáme s tím zkušenosti, je to pro nás věc nová, vnímáme to jako investici, pobídku,“ řekl Českému rozhlasu Aleš Sitař z bystřické radnice.

Podobné zařízení je i ve Žďáře nad Sázavou a Novém Městě na Moravě.

autoři: mik , Vít Palacký
Spustit audio