Na Vysočině loni ubylo násilných trestných činů, ale vzrostl počet dopravních nehod

30. leden 2015
Zprávy z

Pokles trestných činů a nárůst dopravních nehod – tak hodnotí loňský rok na Vysočině krajští policisté. Kriminalistům se podařilo vyřešit více než polovinu z asi osmi tisíců trestných činů.

Celkově je Vysočina druhým nejbezpečnějším regionem v České republice, méně trestných činů řešili policisté pouze v Karlovarském kraji. Největší pokles zaznamenali kriminalisté u násilných činů. Přesto se potýkali s osmi případy vražd nebo pokusů o vraždu, u všech už ale znají pachatele.

Loňský rok byl úspěšný pro seniory, podle policistů si dávají větší pozor na to, koho si pouští do domu a díky tomu ubylo okradených starších lidí. Kromě vážných problémů se policisté v práci i pobaví, například když někdo volá tísňovou linku, aby sehnal kominíka, nebo zjistil datum.

Každý osmý den zemře na silnici jeden člověk

Podle policejních statistik řidiči na Vysočině bourají každou hodinu a půl. Každý osmý den zemře na silnici jeden člověk a každou třináctou hodinu dojde ke srážce se zvěří. Ačkoliv nehod se zraněním oproti předchozímu roku přibylo, kraj Vysočina stále patří z hlediska řidičů k nejbezpečnějším v České republice.

autor: daz
Spustit audio