Na Vysočině začala sklizeň vánočních stromků. Jsou menší ale dostatečně kvalitní

25. listopad 2015
Zprávy z

Lesníci začali ve školkách s těžbou vánočních stromků. Smrky několika druhů, borovice a nejdražší kavkazská jedle jsou i přes nepřízeň počasí v létě a na začátku podzimu relativně v pořádku. A jejich cena se oproti loňsku nezvýší. Odborníci doporučují zakoupený stromek dát do nádoby s vodou.

Chceme-li, aby nám stromek vydržel do Vánoc a neopadal, je nutné ho nechat venku, klidně na mrazu. „Ještě část té vody je schopen si do sebe natáhnout než se dostane úplně do toho klidu. Stromky nedávat dovnitř do bytu, nechat je někde venku, ve stodole, aby byla v tom přirozeném prostředí, klidně nechat přemrznout. Když stromek spí, tak se vysuší a pak opadává,“ vysvětluje šéf lesní školky v Mírovce u Havlíčkova Brodu Václav Hladík.

Stromky jsou letos menší

Letní a podzimní sucho se podepsalo na celé přírodě včetně budoucích vánočních stromků. Na jejich kvalitě, kterou vyžaduje zákazník, se to ale nepodepsalo. Snad jen, že budou menší, pokračuje Václav Hladík: „Nejsou takové přírůsty, jsou menší, než jsme očekávali. Jinak by neměl být výrazný problém.“

Čtěte také

Stromky, které míří ze školek rovnou na prodejní místo, jsou většinou pět až osm let staré. „Chlapi nevybírají vůbec, spíš ženy. Nejvíc se jim líbí ta omorika, je štíhlá, není tak široká a vejde se jim do bytu,“ usmívá se Petra Křepinská ze školky v Mírovce.

Těžba vánočních stromků, Mírovka
Spustit audio