Naftu tankujeme u čerpacích stanic v Česku za vyšší ceny než u většiny sousedů

Ceny nafty v České republice patří k nejvyšším v Evropské unii. Vyplývá to z analýzy společnosti Axigon, která zpracovává statistická data Evropské komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování pohonných hmot

Tankování pohonných hmot | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Nejlevnější je nafta v Lucembursku, kde stojí litr nafty v přepočtu 26 korun 46 haléřů. V České republice je to podle údajů z téměř 1500 čerpacích stanic ve váženém průměru 30 korun 19 haléřů. Vážený průměr zohledňuje množství prodaného paliva na jednotlivých stanicích.

Z Evropských zemí přijde nafta levněji ve 12 zemích. Například v Polsku téměř o 3 koruny. A také na Slovensku, v Rakousku nebo ve Francii. Ze sousedních zemí mají naftu o malinko dražší jen v Německu. O 30 haléřů na litru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody vyšší ceny nafty u čerpacích stanic v Česku oproti okolním zemím zjišťovala Jitka Hanžlová

Nafta přitom v poslední době výrazně zlevňovala. Největší vliv ale mají daně. „Každá země má jiný způsob a jinou výši zdanění jak benzinu, tak nafty,“ vysvětlil Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.

„Jedná se o spotřební daně i o DPH. Rozdíly jsou veliké a Česká republika patří, co se týče zdanění PHM mezi evropskými zeměmi, k nadprůměru.“

Marže a náklady

Cena ropy je jen menší částí konečné ceny nafty. K ceně ropy se přičítají marže rafinerií, náklady na dopravu ropy a daně. Dejme tomu, že na komoditní burze v Rotterdamu stojí nafta zhruba 9 korun 65 haléřů za litr.

„K tomu potom přistupuje spotřební daň z PHM, která v případě nafty činí 10,95 Kč na litr. Další složkou je tuzemská prémie, což bývá 1,43 Kč, a v ní je zahrnut obsah biosložek i marže výrobců,“ popsal příklad relací daní k ceně Jan Mikulec, výkonný ředitel České asociace petrolejářského průmyslu.

K tomu se přidají náklady na přepravu, což je přibližně 18 haléřů na litr. Tento základ ceny ještě zvyšuje daň z přidané hodnoty ve výši 21 procent.

Marže prodejců se podle dostupných údajů pohybují kolem pěti procent. Pohonné hmoty v české republice také zdražuje kurz koruny k dolaru, který je už delší dobu slabší.

Označení Diesel | Foto: Khalil Baalbaki

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme