Násilní vězni mají šanci se dostat dříve na svobodu. Rozhodne i samotná oběť

16. únor 2018
Zprávy z

Odsouzení muži i ženy ve věznicích ve Světlé nad Sázavou a Rapoticích na Třebíčsku mají křehkou šanci. Právě tak se jmenuje nový program, v rámci kterého se odsouzení násilníci a zloději pomyslně podívají znovu do očí svých obětí. Po posouzení odborníky a také samotnou obětí mají šanci se dostat dříve na svobodu.

Křehká šance je název programu, který zavádí do praxe Probační a mediační služba. Týká se vězňů odsouzených za násilné trestné činy v obou věznicích na Vysočině – mužské v Rapoticích a ženské ve Světlé nad Sázavou.

Pokud budou souhlasit, zařadí je úředníci a příslušný soudce do zmiňovaného programu.

Mezi konzultanty může být i oběť trestného činu, pokud pochopitelně přežila.

„Posuzují, jaké ten odsouzený má podmínky na svobodě, posuzují jeho chování ve věznici, zda tedy soudu doporučí to propuštění. Nakonec rozhodne soud,“ říká mluvčí probační a mediační služby Kristina Labohá.

Konzultace s obětí

Program Křehká šance počítá s tím, že lidé z Probační a mediační služby osloví oběť. Informují ji, že pachatel požádal o podmíněné propuštění a konzultují s ní případná opatření a povinnosti, které by musel odsouzený dodržovat při propuštění na podmínku.

K tomu patří třeba dohled probačního úředníka nad propuštěným, zákaz přiblížení se k oběti, zákaz nosit zbraň a podobně. S osobním setkáním s poradcem souhlasí zhruba dvě z deseti obětí.

autor: ost
Spustit audio