Nejvyšší hráz v Evropě nesmí vyschnout. Po čtyřiceti letech mění u Dalešic speciální kanály

22. červenec 2016
Zprávy z

OBSAHUJE FOTOGALERII! Dalešická přehrada se po čtyřiceti letech dočkala velké opravy. Přesněji její hráz, která je nevyšší sypanou hrází ve střední Evropě. Jádro je z jílu a podle vodohospodářů nesmí vyschnout. Proto tam dělníci odkrývají celou korunu a chystají speciální zavlažovací kanály. Běžná doprava po silnici je omezená, řídí ji semafory.

Po pravdě řečeno, takhle odhalenou jsem tu hráz ještě neviděl, konstatoval na hrázi reportér Michal Malý. Šéf vodního díla Josef Blaha mu dal za pravdu. „Přiznám se, že já taky ne. Je to vlastně po čtyřiceti letech, kdy jsme na základě diagnostik zjistili, že původní zavlažovací kanalizace je již nefunkční, tak jsme přistoupili k zásadní opravě této hráze.“

Srdce Dalešické přehrady, jejíž voda slouží mimo jiné k chlazení bloků Jaderné elektrárny Dukovany, je utěsnění jílem a dělníci ji odkryli až na původní těsnící jádro.

Speciální kanalizace

„V tuto chvíli se pokládá kanalizace, která má speciální funkci. V případě, že by bylo dlouhodobé sucho a voda v Dalešické přehradě by poklesla hodně hluboko, tak by hrozilo, že to těsnící jádro by mohlo vlivem sucha praskat. Touto kanalizací by se to dalo zavlažovat,“ vysvětluje na místě Josef Blaha.

Jíl tvoří de facto pojistku celé přehrady.

Dělníci na hrázi Dalešické přehrady opravují také silnici, chodníky a zábradlí. Vše zpevňují ocelovými sítěmi. V minulých letech se na přehradě měnily transformátory, opravy se týkaly také turbín vodní elektrárny.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio