Někteří obyvatelé Havlíčkova Brodu se dožadují změn v MHD, sepsali petici

23. únor 2018

Havlíčkobrodští radní na svém posledním zasedání rozhodovali o petici, která žádá změny v MHD. Někteří cestující chtějí do své části města více spojů. Netradiční je počet a skladba lidí, kteří se pod petici podepsali.

Městská hromadná doprava prošla v Havlíčkově Brodě v posledních měsících výraznými změnami. Okružní linky, na kterých cestující nemuseli přestupovat, teď nahradily páteřní linky s přestupy. Některým obyvatelům Brodu se to ale takhle nelíbilo. Lidé ze čtvrti Čechovka se rozhodli řešit nedostatek spojů v jejich místní části peticí.

Tato petice se ale liší od jiných podobných podpisových akcí

Představitelé města se s peticemi setkávají poměrně často, většinou je ale podepíšou lidé z celých ulic nebo sídlišť. V tomto případě to byla čtyři jména se stejným příjmením a všichni tito obyvatelé Brodu navíc bydlí v jednom rodinném domě. Jak ale zjistili právníci oslovení radnicí, město petici musí řešit, i kdyby pod ní byl podepsaný třeba jen jediný člověk, pokud se problém týká širší oblasti. A v tomto případě je podle autorů petice hromadná doprava problém pro většinu obyvatel Čechovky.

Na zastávku v Čechovce zajíždí jen linka číslo čtyři

Lidem podepsaným pod peticí se nelíbí, že do čtvrti Čechovka zajíždí pouze jediná linka – číslo 4 a ke všemu ještě v dlouhých intervalech, zatímco jiné části města objíždějí autobusy i po několika minutách. Proto městu navrhli, aby se místo u Dopravního terminálu některé spoje otáčely na zastávce v ulici Čechova. Petici doplnili také o návrh na zcela novou zastávku MHD.

Po formální stránce byla petice podle vedení města v pořádku, a tak se jí radní zabývali. Nakonec ale navrhované změny zamítli s odůvodněním, že by narušily novou koncepci městské dopravy v Havlíčkově Brodě, kterou už město schválilo. Začne platit v neděli 4. března.

autor: Vít Palacký
Spustit audio