Netopýři se vrátili zpět do přírody. Zimu přečkali u záchranářů

16. duben 2015
Zprávy z

Čtyřicítka netopýrů je zpět v přírodě, na místě, kde je objevil stavební dělník. V Mírovce u Havlíčkova Brodu vyměňoval v zimě Lukáš Maťko okna. Najednou zahlédl pohyb a narazil na poměrně veliké hejno letounů. Nepříznivé počasí přežili v Pavlově ve stanici ochrany fauny, aby se teď vrátili zpět do Mírovky.

„Odřízl jsem okno, vytrhl jsem to pákou ven a najednou se začalo něco hýbat,“ popisuje svůj zážitek Lukáš Maťko. Jak se přiznal, netopýři ho trochu vyděsili. „Kolega se toho nebojí, sesbíral je do krabice. Pak jsem jen slyšel, jak pískají,“ dodává stavební dělník.

Hejno by při nízkých teplotách dost možná uhynulo, ochranu mu ale poskytli záchranáři z Pavlova. Jejich cílem bylo vrátit letouny na místo, kde byli nalezeni.

Samotné vypouštění netopýrů vypadá tak, že se opatrně vytáhnou na světlo, začnou zhluboka dýchat a pak většinou sami odletí. V přírodě funguje netopýr v podstatě jako repelent, denně spořádá až tisícovku komárů.

Netopýr je chráněným živočich. Je jediným savcem, který umí dokonale létat. Pozorovat je můžeme hlavně v noci nebo za soumraku.

Vypouštění netopýrů
autor: daz
Spustit audio