Obecní kronikář – ohrožený druh. Některé vesnice je marně hledají už roky

18. únor 2018
Zprávy z

Zápisy z obecní kroniky bývají cenným zdrojem informací, jak to bylo dříve. Až přijdou další generace po těch současných, tak někde dost možná kroniku nenajdou. Ne všude se totiž daří sehnat ochotného a obětavého člověka, který by krasopisem zaznamenával dění v obci.

Kupříkladu Kostníky u Jemnice hledaly kronikáře deset let. Vzdaly to, zápisy nahradí webové stránky.

Okříšky na Třebíčsku hledají také kronikáře. Tamní starosta Zdeněk Ryšavý (ČSSD) věří, že se podaří najít obětavého důchodce, který bude mimo jiné také trochu detektivem. Část záznamů z minulosti totiž chybí. „Kronika totiž končí roku 1938, kolem Mnichova. Ta, co byla válečná, tak se v porevoluční době ztratila. Možná tam byly nějaké záznamy z 50. a 60. let, které nemusely být pro někoho vhodné,“ konstatoval starosta.

Dlouhá Brtnice kronikáře našla, resp. kronikářku

Štěstí mají v Dlouhé Brtnici. Našli tam mladou maminku na mateřské dovolená, která už trénuje krasopis. „Nejsem místní, přistěhovala jsem se. Mám zápisy ze zastupitelstva, výroční zprávy ze školy a školky a pak kde se co dozvím,“ směje se Tereza Nováčková, kronikářka a také knihovnice v Dlouhé Brtnici.

Kronika, Dlouhá Brtnice

Paní Nováčková jisté zkušenosti má, vedla kroniku místním hasičům. Starosta Dlouhé Brtnice ji proto poslal na školení, kde dostala základní průpravu, jak texty v pomyslné tlusté knize publikovat. „Od prvního ledna letošního roku jsme ji oficiálně jmenovali kronikářkou obce,“ dodal starosta Luboš Krátký.

autoři: mik , daz
Spustit audio