Oběti živelních pohrom zřejmě získají větší pomoc od státu, návrh projedná vláda

Lidé, které postihla živelní pohroma, se mají dočkat větší a rychlejší finanční pomoci od státu. Na opravy a nové bydlení si budou moci vzít výhodné úvěry až do výše 2,5 milionu korun. Navíc podporu získají nejen oběti povodní, ale i ti, kteří přišli o bydlení kvůli vichřici nebo zemětřesení. Návrh, který připravilo ministerstvo pro místní rozvoj spolu se Státním fondem rozvoje bydlení, dnes projedná vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čára na sloupu u domu na kraji obce ukazuje, kde byla voda při povodních v roce 2002

Čára na sloupu u domu na kraji obce ukazuje, kde byla voda při povodních v roce 2002 | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Nevěděla jsem, kde co mám, nevěděla jsem, kde mám oblečení. Všechno se dole utopilo,“ vzpomíná na bleskové povodně z roku 2010 žena z Bílého Kostela na Nisou. Voda tam tehdy vyplavila přes 200 domů. Lidé složitě sháněli finance na opravy, aby měli kde bydlet.

Vládní koalice chce proto pravidla pro vyplácení výhodného státního úvěru změnit. Dosud si lidé, které vyplavila velká voda, mohli od Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) výhodně půjčit necelých 900 tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oběti živelních pohrom zřejmě získají větší pomoc od státu. O podrobnosti se zajímaly Petra Benešová a Markéta Chaloupská

„Pokud jde o výstavbu a pořízení, tam v současnosti byla maximální výše úvěru 850 tisíc korun a nově je navrhováno pro výstavbu 2,5 milionu korun a pro pořízení 1,5 milionu korun,“ upřesňuje ředitelka SFRB Eva Helclová.

Na podporu mají podle ní nově dosáhnout i oběti dalších živelních pohrom. „Jde především o možnost využít státní půjčky nejen na povodně ale i další živelní pohromy, jako například silné bouřky a podobně. Je možné podpořit opravy, výstavbu nebo pořízení bydlení,“ shrnuje.

Povodně zasáhly před čtyřmi lety také Chrastavu. Škody se tehdy vyšplhaly až na miliardu korun. Tamní starosta Michael Canov z hnutí Starostové pro Liberecký kraj proto větší podporu vítá.

„Je to rozhodnutí, které vnímám veskrze kladně. Protože si myslím, že lidé v takových stresových životních situacích si tu vyšší podporu zaslouží. Vím ze zkušeností z Chrastavy, že ta dosavadní byla velmi vítaná, ale že to bylo jako kapka v moři. Bude dobře, když ta kapka bude pro ty lidi větší,“ říká.

S následky živelních pohrom se ale v poslední době potýkali i obyvatelé řady dalších měst. Třeba kvůli otřesům půdy na Chebsku pravidelně praskají zdi v tamních domech.

Petra Benešová, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme