OBRAZEM: Až třetina odpadků do běžného kontejneru nepatří, zjistili v Moravských Budějovicích

12. říjen 2015
Zprávy z

O tom, že třídění odpadků není i přes všudypřítomnou osvětu ideální, asi není pochyb. V Moravských Budějovicích se podle místních také málo třídí. Pracovníci tamní radnice proto nechali na náměstí vysypat bezmála půl tuny běžných odpadků a přihlížejícím ukazovali, co všechno tam nepatří. Až třetina z celkového množství měla být v barevných kontejnerech.

„Vyklopíme to, až nám dají pokyn,“ říká František Kuchta, šéf technických služeb v Moravských Budějovicích a dává pokyn řidiči, aby na připravenou plachtu vyklopil celkem 480 kilogramů směsného odpadu, který pochází z běžných kontejnerů ve městě.

Ve speciálních oblecích k hromadě nastoupili úředníci z odboru životního prostředí včetně Jany Škodové. „Nový model, podzim 2015,“ směje se v souvislosti se svým úborem. „Myslím, že lidi v Budějovicích málo třídí a najdeme tam spoustu věcí,“ dodává.

Náměstím se linul nepříjemný zápach

Směs komunálního odpadu, přirozené vlhkosti a různých obalů jednoduše zapáchá. „Je to celkem zajímavé a doufám, že tato demonstrativní akce přiměje občany více třídit. Chceme, aby i děti si to uvědomily,“ komentoval místostarosta Jan Kocáb.

Z téměř půl tuny odpadů na moravskobudějovickém náměstí dokázali pracovníci radnice vytřídit bezmála třetinu, která patří do barevných kontejnerů. Šlo převážně o plasty, papír a obaly od nápojů.

autor: Michal Malý
Spustit audio