OBRAZEM: Prezident Miloš Zeman na návštěvě Vysočiny

25. červen 2015
Zprávy z

Od středy se po Vysočině pohybuje kolona vozidel s prezidentem České republiky Milošem Zemanem. Přijel na oficiální návštěvu našeho kraje. Doprovod mu dělá manželka Ivana, která má ale svůj vlastní program ve společnosti manželky hejtmana. Zeman byl pozdravit mimo jiné vojáky v náměšťské základně.

Hned při příjezdu došlo na tradiční předávání darů. Prezident kromě skleněné plastiky dostal typický dar z Vysočiny – pytel brambor. Hejtman Jiří Běhounek naopak obdržel porcelánový servis se šesti hrnky. „Přeji ti, abys měl šest dobrých přátel,“ vtipkoval prezident Zeman při předávání.

Prezident s doprovodem v Novém Veselí

Cesta Miloše Zemana a jeho doprovodu je předem velmi pečlivě naplánovaná. Zavítal také do jihlavské firmy, která vyrábí malá letadla. „Je to taková událost. Tady u nás v Jihlavanu ještě asi prezident nebyl. Myslím, že nás to posune dopředu, je to dobrá reklama,“ řekla zaměstnankyně firmy, která se na vzácnou návštěvu také přišla podívat.

Prezident je současně vrchním velitelem ozbrojených sil

Miloš Zeman se v Náměšti nad Oslavou seznámil také s moderní bojovou technikou na tamní základně. Mimo jiné se zajímal o sofistikované kulomety. „Je to první prezident, který si to tady zkoušel, při předchozích prezidentech jsme to tu neměli. Pan prezident plně využil plnou kapacitu kulometu, jsem rád, že jsem stál za ním,“ řekl s nadsázkou praporčík Karel Dostál.

V pátek, kdy také návštěva hlavy státu končí, se dlouhá fronta automobilů zastaví ještě v Lípě u Havlíčkova Brodu a také v Havlíčkově Brodě, kde bude Miloš Zeman diskutovat s občany.

Prezident Miloš Zeman
autor: mik
Spustit audio