OBRAZEM: Vysočinu trápí nedostatek vody, na jihu dokonce vysychají říčky a potoky

7. srpen 2017
Zprávy z

OBSAHUJE FOTOGALERII! Celá Evropa, Vysočinu nevyjímaje, se potýká s nedostatkem vody. Na vině je dlouhodobý nedostatek srážek a také extrémní výkyvy počasí. V našem kraji dokonce vysychají menší řeky, nebo v nich teče velmi málo vody. Příkladem je jih Třebíčska, kde najdeme hned pět takových toků.

Také Vysočina se potýká s nedostatkem vody v krajině. Na jihu Třebíčska je hned pět menších toků, které jsou podle odborníků pod hranicí sucha. Jedná se o říčky Rouchovanka, Rokytná, Želetavka, Moravský Dyje a Brtnice.

„V Čechách i minulý týden se potýkali s přívalovými dešti, tak tady na Moravě spadlo minimum srážek. Konkrétně na Vysočině, v oblastech, kde nepršelo, jako vidíme tady na Rouchovance, jsou ty průtoky minimální,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Sucho také v lesích

Nedostatek vody je na Třebíčsku vidět i v lesích. Podle mluvčí Lesů České republiky Evy Jouklové nejvíce trpí hluboko kořenící stromy, jako je borovice a dub. „Sucho poškodilo desítky tisíc borovic v celém Česku. Nejvíce souší je na Třebíčsku, ale nacházíme je ale i například v Polabí.“

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio