Obyvatelé třinácti českých obcí si dodatečně zvolili své zastupitele

Ve třinácti českých obcích si lidé vybrali své zastupitele. V říjnovém termínu hlasovat nemohli kvůli nedostatku kandidátů. Volební místnosti se uzavřely včera v deset hodin večer. V dodatečných volbách se o celkem 81 mandátů ucházelo 150 kandidátů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začalo sčítání hlasů v senátních volbách

Začalo sčítání hlasů v senátních volbách | Foto: Filip Jandourek

V Plzeňském kraji volili obyvatelé obcí Srní a Újezdu u Svatého Kříže. V Srní zvítězili Nezávislí, kteří získali tři ze sedmi mandátů.

V zastupitelstvu zasednou také tři členové sdružení "SRNÍ" a jedno křeslo získali Občané Srní. Tři lidé odvolit nemohli, protože měli propadlý občanský průkaz.

V Újezdu u Svatého Kříže pak bylo úspěšné Sdružení nezávislých kandidátů, které v sedmičlenném zastupitelstvu obsadí šest křesel stejným počtem mužů a žen. Jeden mandát získalo sdružení Za rozvoj obce. Újezd bude mít také nového starostu. Josef Kořínek, který stál v čele obce 20 let, už kandidovat nechtěl.

Nové zastupitele si vybírali také lidé ve třech obcích Středočeského kraje. Největší účast byla v Bukovanech na Příbramsku, kde přišlo odevzdat svůj hlas přes 85 procent voličů.

Na podzim chtěli do zastupitelstva kandidovat čtyři lidé, nyní jich bylo jedenáct. Každý šel do voleb sám za sebe.

Na Mladoboslavsku lidé hlasovali v Petkovech a Prodašicích. V obou případech přišlo zhruba 70 procent lidí. V obci Petkovy měli obyvatelé na výběr ze dvou kandidátek. Všechna křesla ale nakonec obsadí zástupci uskupení Za Petkov. Novinkou jsou tři ženy v zastupitelstvu. V Prodašicích kandidovali všichni Za rozvoj obce.

V Bukovanech na Příbramsku vybírají voliči z 11 kandidátů | Foto: Věra Hájková

Také v Pardubické kraji už komise sečetly všechny hlasy. Místa v obecních zastupitelstvech Lán u Dašic a Vísky u Jevíčka obsadí výhradně nezávislí kandidáti.

Lídrem vítězného Sdružení nezávislých kandidátů byl ve Vísce u Jevíčka Josef Žouželka, který působil jako starosta 31 let. V sedmičlenném zastupitelstvu obsadí uskupení čtyři místa.

V Lánech u Dašic vybírali obyvatelé do pětičlenného zastupitelstva z jedné kandidátky. Lídrem Sdružení nezávislých kandidátů Lány 1 byl Břetislav Dašek, který v minulosti působil jako místostarosta obce.

Zastupitele volili i obyvatelé ve dvou obcích Jihočeského kraje. Ve Vlkově vybralo zastupitele z kandidátní listiny Sdružení nezávislých kandidátů Vlkov 21 z 32 oprávněných voličů.

V Zadní Stříteži volilo celkem dvacet z třiceti lidí a nejvíce hlasů dostal Josef Vesecký. Kandidátní listinu tam sestavilo Sdružení občanů Zadní Střítež.

V dodatečných volbách se o 81 mandátů ucházelo 150 kandidátů. Jejich průměrný věk byl zhruba 45 let. V obcích Plzeňského kraje bylo dvěma nejmladším kandidátům shodně 20 let, nejstaršímu v Osicích pak 71 let. O zastupitelský post se ucházelo 49 žen. Ve čtyřech obcích byla zaregistrována pouze jedna kandidátní listina. V sobotu 31. ledna lidé ve třinácti obcích volili od 7 do 22 hodin.

Řádné volby se na podzim nekonaly ani v Osicích v Královéhradeckém kraji, protože nekandidovalo ani pět lidí potřebných k sestavení zastupitelstva.

Tentokrát mohli voliči vybírat z 16 lidí na třech kandidátkách.

Účast činila 70 procent. Nejvíce hlasů získalo Sdružení pro rozvoj obcí Osic, Poliz a Trávníku v čele s bývalým starostou Stanislavem Bydžovským.

V sedmičlenném zastupitelstvu obsadí toto uskupení pět míst. Zbylá dvě místa získalo Sdružení nezávislých kandidátů pro Osice, Trávník a Polizy.

V Růžené a Slavníči v Kraji Vysočina přišlo k dodatečným volbám přes 80 procent lidí. V Růžené obsadili zastupitelstvo Občané pro Růženou. Hlas přišlo odevzdat 82 procent voličů.

Volby se tady stejně jako v ostatních obcích konaly kvůli předchozímu nedostatku kandidátů. Do řádných říjnových voleb byla v Růžené podána jedna kandidátní listina s jediným kandidátem.

Ve Slavníči vyhrálo sdružení Slavníč a v pětičlenném zastupitelstvu obsadilo tři místa. Alternativa pro Slavníč a Budoucnost Slavníče mají po jednom zastupiteli. K urnám v této obci přišlo přes 88 procent lidí.

V jedné obci Ústeckého kraje také včera lidé vybírali nové vedení obce. V Úhercích totiž nikdo při podzimních volbách v řádném termínu neodevzdal kandidátní listinu.

Hlasovat přišlo 50 z 69 oprávněných voličů. Zvítězil nezávislý kandidát Jan červenka. Kromě něj bylo do zastupitelstva zvoleno dalších sedm nezávislých kandidátů. Bývalý starosta Karel Šípek nekandidoval.

Dodatečné volby do zastupitelstev obcí 31. ledna 2015 | Foto: Český rozhlas

Jitka Cibulová Vokatá, Olga Štrejbarová, Kristýna Štanderová, Jitka Englová, Iva Zítková, Věra Hájková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme