Odborář Rostislav Dvořák: Ve žďárském Žďasu se v dohledné době propouštět nebude

30. listopad 2016
Zprávy z

Největší podnik ve Žďáře nad Sázavou – strojírenský Žďas měl podle různých informačních kanálů propouštět desítky, možná stovky lidí. Informace se na veřejnost dostávaly různými cestami a všichni, především dělničtí zaměstnanci, čekali na zasedání představenstva, které má k podobným krokům pravomoc. Podle odboráře Rostislava Dvořáka se ale o hromadných výpovědích neuvažuje.

Strojírenskou firmu Žďas vlastní od letošního srpna čínská skupina CEFC. Už před příchodem nového vlastníka se o zásadních škrtech spekulovalo. Po úterní schůzi představenstva mají informace a plány jasnější obrys. „Skutečně se to týká jen těch věcí, které nás čekají. V podstatě tvorba hospodářského výsledku a zaplnit to, co se dělo v rámci poklesu zakázkové náplně letošního roku,“ řekl Českému rozhlasu šéf odborů Rostislav Dvořák.

„Normálně běžná rétorika zasedání představenstva, věci, které se týkají plnění letošního roku a předpoklad roku příštího. O propouštění a neprodlužování smluv se nemluvilo.“

„Musí fungovat obchod v maximální možné míře. V přípravě je i to, že se můžeme zajímat o nějaký jiný byznys. Myslím tím výrobu, kterou v tuto chvíli nezajišťujeme,“ dodal.

Ve Žďasu pracuje asi 2400 lidí. Na příjmu z továrny jsou často závislé celé rodiny.

Vedení firmy se zaměstnanci prý nekomunikuje

„Je to takový divný, člověk neví, co bude zítra, co bude za týden. Je tu dost lidí, co neví. Uvidíme, co nám řeknou šéfové,“ říká jeden z technickohospodářských pracovníků Žďasu, který si přál vystupovat v reportáži anonymně. Zažil také situaci, kdy kvůli poklesu zakázek musel zůstat doma. „Měli jsme jeden pátek nařízenou dovolenou, ale další pátky už do práce chodíme.“

autoři: mik , Andrea Kratochvílová
Spustit audio