Opakované otravy oxidem uhelnatým v Havlíčkově Brodě spojuje pouhá náhoda. Revizní technik ale půjde k soudu

16. listopad 2015
Zprávy z

Havlíčkův Brod se stal loni i letos místem, kde se buď přiotrávilo, nebo v horším případě otrávilo větším množství lidí oxidem uhelnatým. Loni dokonce tři lidé zemřeli. Hasiči, kteří případy vyšetřují, říkají, že to je pouhá náhoda. Většinou se jedná o nevětrané prostory, staré karmy popř. kamna, do kterých lidé vloží mokré dřevo.

„Byl jsem tam sám, topil si v krbu, náhle jsem se probudil, bylo mi špatně, na zvracení, přiotrávil jsem se oxidem uhelnatým,“ popisuje svou krutou zkušenost pan Jaroslav z Havlíčkova Brodu, který kontakt se smrtícím plynem naštěstí přežil. „Bylo tam mokré dřevo,“ dodává Jaroslav, který ve své domácnosti odpojil všechny plynové spotřebiče a přešel na jiný druh vytápění.

Hasiči říkají, že to je náhoda

Pro zkušené hasiče je zvláštní, že k takovým případům dochází ve zvýšené míře právě jenom v Havlíčkově Brodě. A případů může být i víc, lékaři na pohotovosti totiž nemají povinnost hlásit, že přišel pacient, u kterého mají podezření na otravu oxidem uhelnatým.

Mapa, Havlíčkův Brod, místa otrav plynem CO

„Klasická řadovka, bytovka – dvě patra nad sebou,“ kouká do mapy hasič Jiří Zelenka, který případy vyšetřuje. „Ohroženi jsou lidé, kteří mají plynové spotřebiče typu B. Jsou to ty, které nasávají vzduch z místnosti a spaliny vyfukují do komína,“ dodává a v ruce stále drží speciální mapu, ve které jsou místa otrav zapsaná.

Každý rok na kontrolu

Kdyby lidé dodržovali to, co je napsané v zákonech, otrav by nebylo tolik, soudí dále hasič. Každoročně by se měl objevit nejenom kominík, ale i revizní technik plynových spotřebičů.

Pro všechny případy hasič Jiří Zelenka doporučuje koupi detektoru na oxid uhelnatý. „Je to malé zařízení na tužkové baterie nebo s vlastním akumulátorem. Stojí to několik stokorun a už jen malý únik oxidu uhelnatého nám hlásí,“ radí vyšetřovatel.

Revizní technik půjde k soudu

Českému rozhlasu se podařilo zjistit ještě více podrobností, než mají hasiči. Konkrétně to, že jeden z revizních techniků, který prováděl kontroly plynových spotřebičů v Havlíčkově Brodě, se půjde za své jednání zpovídat k soudu. „Sdělili jsme mu podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ řekla mluvčí policie Monika Pátková s tím, že muži hrozí až rok vězení.

Jak se bránit smrtícímu plynu? Je to poměrně jednoduché

Ochrana obydlí před smrtícím plynem je poměrně jednoduchá. Stačí dostatečně větrat, mít v pořádku plynové spotřebiče a netopit mokrým nekvalitním dřevem. „Důležitá je výměna vzduchu v místnostech. V zateplených domech s novými okny to platí dvojnásobně,“ uzavírá hasičský vyšetřovatel Jiří Zelenka.

autor: ost
Spustit audio