Opavský soud v případě žďárské útočnice porušil zákon, tvrdí Válková

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) podala na opavský soud stížnost pro porušení zákona kvůli případu psychicky nemocné ženy, která zabíjela na střední škole ve Žďáru nad Sázavou. Konkrétně si stěžuje na rozhodnutí, kterým soud ženě změnil ústavní léčbu na ambulantní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helena Válková

Helena Válková | Foto: Filip Jandourek

Podle ministryně Válkové opavský soud v době propuštění psychicky nemocné ženy z ústavního do ambulantního léčení vůbec neřešil, jestli je její pobyt na svobodě bezpečný. Stížností se teď bude zabývat Nejvyšší soud.

„Tato stížnost pro porušení zákona bude posuzována Nejvyšším soudem a bude sloužit v podstatě jako sjednocující ustanovení nebo prvek ve vztahu k soudům, které rozhodují při přeměně ochranné léčby například z ústavní na ambulantní,“ říká mluvčí resortu spravedlnosti Kateřina Hrochová.

„Nemá to nicméně takový účinek, že by to zvrátilo předchozí rozhodnutí okresního soudu v Opavě,“ doplňuje.

Psychicky nemocná žena, která při útoku nožem ve škole ve Žďáru nad Sázavou usmrtila studenta a další zranila, útočila podobně už v květnu 2012. Tehdy přišla s nožem do školy v Havířově, kde napadla vychovatelku, která se snažila bránit sedmiletou školačku.

Policisté útočnici následně obvinili z pokusu o vraždu a braní rukojmí. Kvůli psychické nemoci ale bylo její stíhání zastaveno. Soud pak rozhodl o umístění ženy v psychiatrické léčebně v Opavě a letos v únoru změnil ústavní léčbu na ambulantní.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková tento krok kritizovala. Podle ní okresní soud v Opavě nepostupoval důkladně. Proto nyní na soud podala stížnost pro porušení zákona.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme