Papírové recepty pomalu končí, nahradí je elektronické. Pro pacienta se téměř nic nezmění

27. únor 2017
Zprávy z

Od začátku příštího roku mají vymizet klasické recepty na léky. Nahradí je recepty elektronické a to jak v nemocnicích, tak u soukromých lékařů napříč všemi obory medicíny. Nemocný člověk přijde do lékárny a díky elektronickému komunikačnímu rozhraní dostane předepsaný medikament.

Podle hejtmana Jiřího Běhounka bude celý systém pro pacienta bezpečnější. „Nelze zaměnit lék, nelze udělat chybu, neztratí se ten recept, protože by měl být elektronicky odeslán,“ řekl v pořadu Narovinu hejtman Běhounek.

Kraj Vysočina zřizuje nemocnici v Novém Městě na Moravě, kde běží pilotní projekt pro zavádění elektronických receptů. „Zkušenosti jsou dobré. Recepty my nevytiskneme, ale odešleme do lékárny. Recepty jsou mnohem čitelnější, nezamění se písmenko, jak se to občas stávalo dříve. Pacient pak může jít do kterékoli lékárny, nemusí to být ta nemocniční v dané nemocnici.“

Praktici, gynekologové, zubaři

Povinnost vystavovat elektronické recepty bude od prvního ledna 2018 platit pro všechny lékaře. „Pro praktické doktory, ambulantní specialisty, zubaře, pro všechny,“ dodal hejtman.

autor: mik
Spustit audio