Patnáct set obyvatel Horní Cerekve a okolí zůstane bez zubaře. Stávající lékařka odchází do penze

26. listopad 2017
Zprávy z

Horší scénář se v Horní Cerekvi na pomezí Pelhřimovska a Jihlavska stal realitou. Město, které s okolím čítá asi patnáct set lidí, zůstane bez zubaře. Opakované inzeráty k přenechání ordinace i s klientelou včetně dalších výhod ze strany obce nezabraly. Zubařka Lenka Fridrichová odchází do důchodu a nástupce nemá.

„Jsem profesionálně deformovaná, nedívám se lidem do očí, ale většinou do pusy,“ směje se mezi dveřmi zubařka Lenka Fridrichová. Čeká ji posledních pár dnů v ordinaci a pak definitivně zavře dveře.

Důvodem nejsou elektronické recepty ani povinnost elektronicky evidovat platby, která pro zubaře nastane v příštím roce. Lékařka pracuje s počítačem už roky a problémy nemá. „Nadešel ten čas, kdy už jsem sama zhodnotila, že ta moje práce nebyla taková, jakou bych si ji představovala,“ konstatuje.

Zubní ordinace, Horní Cerekev

Na křesle měla v podstatě tři generace hornocerekvických obyvatel. „Ano, rodiče, jejich děti a teď už i další generaci.“

Ordinace a byt za korunu

Město Horní Cerekev má jedinou zubní ordinace a její provoz zajímá také nezávislého starostu Jaroslava Anderleho. Opakovaně podával inzeráty, nabízí pronájem ordinace i bytu za symbolickou jednu korunu.

„Nejbližší zubař je v Pelhřimově a to je skoro dvacet kilometrů. Byli bychom samozřejmě rádi, kdybychom sehnali. Než skončí naše funkční období, budeme shánět, shánět a shánět,“ řekl starosta.

Aby měl budoucí zubař co nejjednodušší výchozí pozici, odkoupí město od odcházející zubařky vybavení ordinace, a to celé bude k dispozici v rámci symbolického pronájmu.

autoři: mik , daz
Spustit audio