Pelhřimovská školka si nátěr proti bakteriím pochvaluje. Děti jsou prý méně nemocné

V jedné pelhřimovské mateřské škole se rozhodli vyzkoušet speciální nanonátěr proti bakteriím a virům, za kterým stojí patent českých vědců. A podle ředitelky zařízení se novinka osvědčuje. Děti ve třídě jsou prý méně nemocné. Podobné zkušenosti mají i další školky, i když se objevují i pochyby o tom, jak dlouho efekt vydrží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školka (ilustrační foto)

Školka (ilustrační foto) | Foto: Kristina Lamperová | Zdroj: Český rozhlas

Nanonátěr na stěnách by měl čistit vzduch a s pomocí světla nevpustit do místnosti žádné viry.

V pelhřimovské školce jím při minulé rekonstrukci nechali vymalovat jednu místnost a ze zkušenosti se zdá, že to přináší užitek. Docházka dětí je prý o desítky procent vyšší než před dvěma lety, kdy tam ještě nátěr nebyl. A i jiné srovnání naznačuje, že efekt má.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jak se osvědčují speciálnní nanonátěry proti bakteriím, se zajímala redaktorka ČRo Kristina Lamperová

„Máme tam stále docházku vyšší než v jiných třídách, kde ten nátěr nemáme,“ uvedla ředitelka školky Marie Procházková.

Ta přiznává, že nová barva není úplně levná – na jednu třídu je oproti běžným nátěrům třeba zaplatit o osm až deset tisíc víc. „Práce je tam vlastně zdvojnásobená – dělají barevnou vrstvu plus tu nanovláknovou, takže materiál stojí něco plus práce, tak proto se to prodraží,“ přiblížila ředitelka.

Vyšší cena byla ostatně také důvod, proč si nechala pelhřimovská školka speciálním nátěrem vymalovat jen jednu třídu.

Nanonátěr používá více školek v České republice a zpravidla si ho pochvalují – právě kvůli efektu, který má na zdraví dětí. Český rozhlas třeba loni informoval o zkušenostech školky v Paskově v okrese Frýdek-Místek.

I Iveta Polášková, ředitelka školky ve Starém Městě na Uherskohradišťsku, kde mají nátěr už několik let ve třídě, kde spí děti, vnímala, že vzduch je tam lepší.

„Šla jsem do té druhé třídy a byl to rozdíl,“ popsala. Zmínila však i výhrady. Podle ní efekt nátěru časem – přibližně po třech letech – vyprchal.

Čistící nátěr se používá také ve zdravotnictví. V nemocnici v Ostravě Fifejdy ho mají v jedné sanitce a používá se také na ARO nebo na jednotce intenzivní péče.

A na Kladensku jím stěny svého operačního sálu vymalovala veterinární ordinace.

kov, Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme