Pivo s vůní whisky. V Šebkovicích přečerpávají mok z pivních sudů do dubových od kořalky

30. září 2017
Zprávy z

V Šebkovicích jihozápadně od Třebíče vyrábějí pivo s vůní whisky. Oba nápoje mají jedno společné – ječmen. Technologicky se ale zásadně liší i přesto lze vyrobit pivo, které bude mít vůni a decentní příchuť tradiční kořalky, je přesvědčený sládek Pavel Hájek. K dispozici má ručně vyrobené dubové sudy, které jsou základem výroby.

Vše se odehrává ve sklepení staré šebkovického lihovaru, z dnešního pohledu vlastně už pivovaru. „Dalo by se říci, že lihovaru i pivovaru, protože výroba piva a whisky má jedno společné – ječmen,“ říká marketingový ředitel Ondřej Chládek.

Pivo z pivních nerezových sudů ve sklepě přečerpávají do dubových sudů po whisky. Je u toho sládek, resp. technolog výroby Pavel Hájek. „Sudy jsou po whisky, asi tři roky v tom ležela. Bude to více alkoholovitý, stupňovitý pivo tmavší barvy po těch sudech,“ vysvětluje.

Sudy ze slovenských dubů

Sudy k výrobě whisky bývají největším bohatstvím výrobců. Právě sud se zásadně podepisuje na chuti budoucího moku. „Sudy si necháváme vyrábět z dubu, který se těží jen na Slovensku a v Maďarsku.“

Výroba piva s příchutí whisky

Pivo v sudech od whisky leží minimálně 6 týdnů. Po té době dojde podle Pavla Hájka k dokonalému promísení chutí obou nápojů.

autor: Michal Malý
Spustit audio