Po roce se před soud znovu vrátí kauza sypačů a bývalého hejtmanova náměstka Libora Joukla

9. březen 2018
Zprávy z

Rok přerušená kauza údajně předražených sypačů může před jihlavským soudem znovu pokračovat. Soudce Zdeněk Chalupa jednání loni 9. března odročil a čekal na doplnění znaleckého posledku. Dokumenty už dostal a oba obžalovaní – bývalý hejtmanův náměstek Libor Joukl (ČSSD) a ředitel Krajské správy a údržby silnic Jan Míka (ČSSD) – mohou očekávat předvolání.

Po ročním odročení bude pokračovat projednávání kauzy údajně předražených sypačů krajských cestářů.

Znalecký posudek vypracovali lidé z Vysokého učení technického a ti stojí také za doplněním, které si soud vyžádal. Základní otázkou je, zda bylo výběrové řízení v roce 2009 vypsáno tak, aby ho mohla vyhrát jen jedna firma.

Politik Libor Joukl věří, že doplnění posudku vyznívá k jeho prospěchu. „Tuším, dvě značky to splňují rovnou, dvě značky by to splnily po drobných technických úpravách. Kromě společnosti, která to tehdy dodala, tak ještě další čtyři společnosti to mohli dodávat.“

29 svědků

U soudu nepůjde jen o posudek, ale také o svědky. Dohromady jich je 29. Mohou být předvoláni, nebo se budou číst jejich výpovědi z policejních protokolů.

Státní zástupce Kamil Špelda viní oba aktéry z manipulace s výběrovým řízením. Zakázku na nákup 28 sypačů, podle Špeldy, prodražili o 33 milionů korun.

Obžalovaní – Libor Joukl a Jan Míka – vinu kategoricky odmítají.

autoři: mik , daz
Spustit audio