Po třech měsících desítky tisíc korun navíc. Nemocnice lákají sestry na náborový příspěvek

19. červenec 2017
Zprávy z

Nemocnice na Vysočině lákají sestry a lékaře na náborové příspěvky. Lidí v těchto profesích je málo. Existuje podpora už při studiu medicíny. Student se pak musí zavázat, že bude po určitou dobu pracovat v konkrétním špitále. Příspěvky dostávají i sestry. Dříve to bylo třicet tisíc, jihlavská nemocnice dává od července letošního roku osmdesát.

Některé nemocnice na Vysočině mají nedostatek sester. Příkladem je ta jihlavská, naopak nemocnice v Novém Městě na Moravě má personálu dostatek.

Kraj Vysočina, coby zřizovatel nemocnice, ústy svých představitelů už před časem avizoval, že chce motivovat zdravotnický personál k práci v našem kraji. Lékař může dostat i přes sto tisíc korun, sestra v řádu desítek tisíc.

V jihlavské nemocnici dříve dávali třicet tisíc, od července o padesát více, ale až po zkušební době. „Stalo se nám, že nastoupila sestřička, dostala náborový příspěvek, už byl vyplacen, byla ve zkušební době a prostě měla tendence, že by chtěla odejít. Tím pádem vznikly další problémy,“ vysvětluje Ludmila Pysková z personálního oddělení jihlavské nemocnice.

Byla to velká motivace, říká sestřička

„Určitě to byla pro mě velká motivace. Studovala jsem mimo Jihlavu, v Českých Budějovicích. Uvažovala jsem, kam půjdu pracovat, i mimo Českou republiku,“ řekla Českému rozhlasu mladá sestra Lenka Pivoňková. Nakonec se rozhodla pro Jihlavu.

Lenka ráda cestuje a chce se podívat za kamarádkou na Nový Zéland. „Ta částka mi k tomu pomůže, nebudu muset tolik šetřit nebo si půjčovat od někoho jiného,“ pochvaluje si.

Motivační příspěvky nemocnice vyplácejí na základě rozhodnutí rady kraje. Sestra bez nutnosti dohledu má nárok na 80 tisíc, zdravotnický asistent na 50.

autoři: mik , Lucie Maxová
Spustit audio