Poctivý nálezce mincí z Chotěbořska dostane od kraje bezmála padesát tisíc korun

5. listopad 2017
Zprávy z

Kraj Vysočina odmění nálezce stříbrného pokladu z Nové Vsi u Chotěboře. Dostane 47 tisíc korun. Manželé při rekonstrukci starého domu narazili na 776 stříbrných mincí ze 14. až 16. století a náleží jim patnáct procent odhadní ceny. Mince jsou vystavené v Městském muzeu v Chotěboři.

Kraj především ocenil poctivý přístup nálezců stříbrných mincí. „Kraj Vysočina už v minulosti uplatnil praxi odměny ve výši 15 procent finanční hodnoty nálezu, stejně jsme přistupovali při výpočtu této konkrétní odměny. Velice si vážíme seriózního jednání nálezců,“ řekl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

Mince se nacházely v zemi v tzv. depotní nádobě, ve které přečkaly staletí.

„Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod identifikovalo i geografické zařazení mincí – šlo o cenné kovy z německých zemí, Dolních Rakous, Švýcarska, Slezska, ale převážně z Čech, platily v době vlády Václava IV., Jiřího z Poděbrad, Ludvíka Jagellonského nebo Maxmiliána II. Svým složením jde o cenný depot, který podle Michala Kampa z havlíčkobrodského muzea poukazuje na vývoj naší měny,“ dodala mluvčí kraje Eva Neuwirthová.

Mince, Chotěbořsko
autor: mik
Spustit audio