Podnikatel nabízí na internetu vrácení zabaveného řidičáku. Ministerstvo před službou varuje

Mladý podnikatel ze severu Čech nabízí na internetu zvláštní službu pirátům silnic. Tvrdí, že umí do deseti dnů zařídit vrácení zabaveného řidičského průkazu. Oslovuje řidiče, kteří o průkaz přišli kvůli řízení pod vlivem alkoholu nebo drog, a účtuje si od 20 tisíc korun výš. Odborníci i ministerstvo dopravy před využitím této služby varují. Podle advokátní komory může podnikatel porušovat zákon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řidičský průkaz (ilustrační foto)

Řidičský průkaz (ilustrační foto) | Foto: Alena Palečková

Pětadvacetiletý Dominik Křepelka ze Šluknova na internetu zřídil stránky pro ty, které policisté chytili například při jízdě pod vlivem alkoholu a na místě přišli o řidičský průkaz.

Křepelka tvrdí, že jim umí pomoci. S úspěšností 98 procent údajně zařídí, že úřady řidiči průkaz do deseti dnů vrátí.

„S většinou klientů to dělám na dálku. Plnou moc, objednávku a všechno mi pošlou poštou, já tu plnou moc doručím na úřad, domluvím si tam schůzku a začnu jednat,“ přiblížil Křepelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podnikatel nabízí na internetu vrácení zabaveného řidičského průkazu. O podezřelou službu se zajímal Antonín Viktora

Redaktor Českého rozhlasu mu nejprve volal s legendou, že nadýchal půl promile, přišel o řidičský průkaz a potřebuje pomoc. Křepelka ji nabídl s tím, že to nebude zadarmo.

„Opravdu nejsme levní. Počítejte ve vašem případě, že by to vyšlo třeba přes 30 tisíc, ale s tím, že bereme část peněz jako zálohu a potom, až to kladně vyřídíme ve váš prospěch, požadujeme zbytek,“ sdělil po telefonu.

Následně poslal e-mailem nabídku s cenou přes 36 tisíc korun. Jenže podle dopravních odborníků neexistuje žádný legální způsob, jak takové rychlé vrácení řidičského průkazu zajistit.

Třeba podle šéfa dopravně-správního odboru pražského magistrátu Josefa Mihalíka se takto průkazy vrací, jen když se policisté nebo úřady dopustí vážné chyby.

„Je to ale tak jedno procento ze sta. V žádném případě to nikdo neovlivní. Dokud nám nepřijde výsledek krve, v žádném případě řidičský průkaz nevracíme,“ zdůrazňuje Mihalík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jestli existuje legální možnost vrácení zabaveného řidičského průkazu, mluvil expert na dopravní právo Petr Fohl

Expert na dopravní právo Petr Fohl potvrzuje, že v praxi dochází k vrácení řidičského průkazu jen ojediněle. „V případě, že se přestupek stal, že byl zjištěn a prokázán, tak potom už přichází v úvahu pouze minimalizace trestu,“ upozorňuje.

Ministerstvo dopravy proto řidiče před využíváním podobných služeb varuje. „Kromě toho, že je to naprosto neetické, tak ani neexistuje legální způsob, jak získat řidičský průkaz zpět. Lidé by si proto měli na to dávat pozor a nespoléhat, že jim něco takového zaručí beztrestnost,“ říká mluvčí resortu Tomáš Neřold.

Pokud má řidič skutečně pocit, že mu chce policie odebrat řidičský průkaz neprávem, měl by podle Fohla zachovat chladnou hlavu a co nejrychleji vyhledat odbornou právní pomoc.

Využívám jen mezery v zákonech, tvrdí podnikatel

Když redaktor přiznal, že je novinář, Dominik Křepelka souhlasil s rozhovorem. Řekl v něm, že pouze trestá špatnou práci úřadů a zná mezery v zákonech. Přesné know-how neprozradil, je to prý jeho obchodní tajemství. Díky němu už podle svých slov dokázal úspěšně zastupovat zhruba 50 řidičů.

„Určitě fungujeme v mezích zákona. Z našeho pohledu nemůžeme ani v nejmenším dovolit porušení zákona ve všech ohledech,“ tvrdí podnikatel.

I tak Křepelkovi hrozí, že bude muset svůj byznys vysvětlovat policii. Kvůli podezření z neoprávněného podnikání se na ni obrací Česká advokátní komora. Křepelka podle ní neoprávněně poskytuje placené právní služby a tím porušuje zákon.

Vladimír Křivka, Martin Houška, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme