Pohledávky do tisícovky vám odpustíme. Vzkaz jihlavského magistrátu směrem k dlužníkům

22. říjen 2017
Zprávy z

Město Jihlava, resp. její organizace nově smí v krajních případech odpouštět drobné dluhy. Jde o částky do tisíce korun, což je mimo jiné případ městské knihovny a základních škol. Náklady na vymáhání jsou totiž podle magistrátu tak vysoké, že se to u nízkých částek vůbec nevyplatí.

Dluhy do tisíce korun budou v Jihlavě zapomenuty. Návrh už schválila městská rada.

Jedná se kupříkladu o upomínky za 50 korun v knihovně, poplatky za hodinový pronájem tělocvičny apod. Neznamená to ale generální pardon pro všechny, kteří městu a jeho organizacím něco dluží. Týká se to pouze osob, kterým lze jen těžko doručit písemnost nebo se odstěhovaly.

Knihovna vymáhá upomínky

„Knihovna vedla položku padesát korun nebo sto dvacet korun. Pošlete doporučený dopis, který stojí třicet pět korun, uděláte to třikrát a stojí to dohromady také sto dvacet,“ vypočítal šéf školského odboru jihlavského magistrátu Tomáš Koukal.

Podobné to je u zmiňovaného pronájmu tělocvičny. „Pronajme si na hodinu tělocvičnu a oni to do teď nemohli vyřešit. Bylo to marné vymáhání, zbytečné náklady, tak to odepíšou,“ dodal jihlavský primátor Rudolf Chloupek (ČSSD).

autoři: mik , daz
Spustit audio