Pokud se bude stavět blok v Dukovanech, musí kraj zaplatit miliardu za nové silnice

15. únor 2018
Zprávy z

Kraj Vysočina by v případě stavby dalšího bloku Jaderné elektrárny v Dukovanech musel investovat do silniční sítě asi miliardu korun. Bylo by nutné postavit takové silnice, aby po nich mohly jezdit nadměrné náklady s jednotlivými díly elektrárny. Nejdražší je obchvat Brtnice.

Pro přípravu krajských investic je nejdůležitější informace, jestli se bude v Dukovanech stavět či nikoli. „To je zásadní věc. Pokud se stavět bude, tak ty úpravy se udělat musí,“ řekl hejtman Jiří Běhounek (ČSSD). Kraj v té souvislosti žádá Státní fond dopravní infrastruktury o peníze na projektovou přípravu.

Obchvat Brtnice

Kvůli přepravě velkých nákladů by bylo nutné postavit obchvat Brtnice, který by překlenul údolí, ve které se město nachází.

Čtěte také

Taková stavba má stát asi 628 milionů korun. Obchvat nedalekých Zašovic by vyšel na 174 milionů a obchvat Slavětic vedle Dukovan na 135 milionů.

Další desítky milionů by kraj potřeboval na úpravy silničních mostů. Celkové náklady vyčíslil na 1,081 miliardy korun.

Se stavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách počítá Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Prioritou je podle dřívějších vyjádření politiků stavba ve starších Dukovanech, kde by podle dosavadních předpokladů měly být dosavadní bloky odstavovány od roku 2035.

Zatím ale nepadlo rozhodnutí o investičním modelu pro nový dukovanský jaderný zdroj, ani o způsobu jeho financování.

zdroj: ČTK
Spustit audio