Policie často vykazuje z domů agresivní lidi s Alzheimerem. Choroba totiž zásadně mění povahu člověka

19. prosinec 2016
Zprávy z

Na Vysočině přibývá paradoxních případů. Policisté častěji než dříve vykazují z domů nebo bytů agresivní lidi s příznaky Alzheimerovy demence. Tato choroba totiž mění povahu člověka, ze spořádaného jedince se může stát násilník, který se pak chová nepředvídatelně. Podle odborníků je to velký společenský problém.

„Jsou takové nesmutnější případy, kdy manželé spolu žijí velmi harmonicky padesát let a jeden z nich dostane Alzheimera a začne být velmi agresivní,“ říká nad statistikami vedoucí Intervenčního centra pro Vysočinu Jana Volná.

Za letošní rok policisté vykázali z domu asi padesát lidí a stále vyšší procento tvoří lidé postiženi chorobou. Paradoxně jsou to jedinci nemocní, v danou chvíli ale nezvladatelní. „Oni se ti lidé mění, mají pocit, že jim někdo vykrádá byty, jsou agresivní. A agresivita vyvolává agresivitu. Ono se jim něco nemusí líbit, co do té doby bylo běžné. Když jim někdo něco zakáže, roste v nich agresivita,“ popisuje chování nemocných majitelka Alzheimer centra v Jihlavě Jaroslava Jůzová.

Takové vykázání je ale velmi citlivá záležitost. „Je-li to klient s demencí, vrátí se za pět minut. On totiž nechápe to policejní rozhodnutí.“

Vykázání je vždy na rozhodnutí policie

Vykázání násilníků provádí policie. Má-li policista podezření nebo informace, že jde o člověka takto nemocného, asistuje při výkonu lékař. Pacient většinou končí na psychiatrii, kde čeká na rozhodnutí soudu o nedobrovolné léčbě.

Policista Vladimír Vedra patří v tomto směru k průkopníkům ve sboru strážců zákona. Snaží se školit policisty – specialisty. Na místo činu samotné ale často přijíždí v uvozovkách jen obyčejná hlídka. „To jestli dojde k vykázání, je na rozhodnutí policisty. Jestli se ale někdo cítí ohrožen, tak může volat policii, vůbec není o čem se bavit,“ řekl policista.

Problém je vhodné zachytit v zárodku

Podle odborníků je dobré vždy problém s počínající chorobou zachytit v zárodku. Pak je možné předejít nepříjemným situacím. Určitou roli hrají i sousedé, kteří mohou upozornit na neobvyklý křik.

autoři: mik , ost
Spustit audio