Policie řeší podvody mezi maminky na internetovém bazaru. Případy se možná dostanou až před soud

13. červenec 2017
Zprávy z

Postýlky, kočárky, oblečení – to všechno lze nakoupit a prodávat na elektronických bazarech, zpravidla na sociálním portálu Facebook. Takové služby fungují v řadě větších měst, mimo jiné také v Jihlavě. Dochází tam k situacím, kdy se ženy mezi sebou domluví, jedna druhé předá zboží na splátky. Peníze ale nepřicházejí. Do případu se pak vloží policie.

Své zkušenosti má i jihlavská maminka, paní Anna. Na facebookovém bazaru prodávala postýlku. „Ozvala se mi paní hned záhy, prodávala jsem ji za 1800 korun. Paní přišla, že má dva chlapečky a konečně čeká vytouženou holčičku. Vzala si postýlku a do tašky nabrala věci asi za deset tisíc korun.“

Obě ženy se dohodly na splácení. „Je mi jasný, že si z mateřské nemůže dovolit pořád něco platit. Věřila jsem ji.“ Postýlku si žena odnesla, zbytek nechala u Anny. Od té doby se ale neozvala a dluží peníze.

Výmluva na exekuci

„Nejdřív jsem ji posílala upozornění, pak jsem sehnala telefonní číslo, volala jí. Paní ale nereagovala. Pak se občas ozvala, že prý mají exekuci.“ Podle zjištění Anny paní nakupuje na internetu dál, poptává kadeřnické služby a dokonce se snažila znovu prodat zmiňovanou postýlku.

Platba na místě, radí policie

Do podobných případů se vkládá policie. Podvedené ženy se často domlouvají, že podají společně trestní oznámení.

Mluvčí policie Jana Kroutilová dodává: „Pokud něco prodávám neznámé osobě, ideální je platba na místě. Není dobré očekávat, že mi to zaplatí později. U nakupujících je vhodné uvědomit si, jestli za tu věc, kterou kupuji, je dobré platit dopředu,“ upozornila mluvčí.

Oznámení může podat více osob nebo i jedinec, pokud se cítí být podvedený. Částka v takovém případě nehraje roli.

autoři: mik , Kateřina Tůmová
Spustit audio