Policisté v Pelhřimově dopadli žháře. Zapaloval hlavně kontejnery

10. červen 2016
Zprávy z

Šest kontejnerů, papírový odpad a také plátěnou markýzu – to všechno má na svědomí jednatřicetiletý žhář z Pelhřimovska. Policisté ho zadrželi při posledním činu – na Svatovítském náměstí zapálil markýzu. Jeden z policistů ho při útěku chytil, druhý mezi tím uhasil vzniklý požár. Muži teď hrozí až roční vězení.

K činům docházelo od loňského prosince až do letošního května. Hasiči postupně uhasili šest kontejnerů a zapálený odpad.

Při posledním činu ale spadla pomyslná klec. „U budovy obvodního oddělení policisty kontaktoval řidič vozidla s tím, že na budově na Svatovítském náměstí hoří markýza. Policisté ihned vyjeli na místo, kde viděli hořící roletu a všimli si, že z místa utíká nějaký muž. Jeden z policistů začal muže pronásledovat a druhý vzal ze služebního vozidla hasicí přístroj a markýzu uhasil. Druhému policistovi se mezitím podařilo utíkajícího muže dostihnout a zajistit a hlídka ho následně převezla na služebnu,“ řekla k případu mluvčí policie Monika Pátková.

Muž byl opilý

Policisté zjistili, že muž je opilý, nadýchal totiž 1,5 promile. Následně se přiznal i k dalším prověřovaným případům. „Těchto skutků se dopouštěl vždy pod vlivem alkoholu, požáry zakládal plynovým zapalovačem a z místa odcházel po rozhoření ohně. Celkem způsobil škodu za více jak 86 tisíc korun,“ dodal kriminalista Luboš Jakoubek.

Obviněný žhář zatím nebyl soudně trestán. V případě prokázání viny před soudem mu hrozí až roční vězení.

autor: mik
Spustit audio