Poslední zářijový týden přinese nadprůměrné teploty. Ochladí se až v říjnu

Podle dlouhodobého výhledu počasí, zveřejněném Český hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) by zbytek září měl zůstat teplý, s nadprůměrnými teplotami až do 24 stupňů. V dalších třech týdnech ale do Česka přijde ochlazení. Pršet by mělo spíš méně, než je na konec září a začátek října typické.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled do hlubokého údolí je i na podzim impozantní

Pohled do hlubokého údolí je i na podzim impozantní | Foto: Pavel Halla | Zdroj: Český rozhlas

Příští týden bude teplotně nadprůměrný, od čtvrtka se teploty mohou vyšplhat až ke 24 stupňů. Oteplení se projeví také v noci. „Minimální noční teploty budou kolem šesti stupňů Celsia, postupně kolem deseti stupňů,“ uvedli meteorologové.

V prvních třech týdnech října by se teploty měly pohybovat kolem hodnot, které jsou pro podzim typické.

„Průměrná týdenní maximální teplota vzduchu se bude v rámci Česka pohybovat kolem 16 stupňů Celsia, na konci období kolem 13 stupňů a průměrná týdenní minimální teplota kolem tří stupňů, zpočátku kolem šesti stupňů Celsia," oznámil ČHMÚ.

Pršet by mělo spíš méně, než je koncem září a počátkem října běžné. Za týden by mělo napadnout většinou do pěti milimetrů srážek, nejdeštivější týden meteorologové očekávají od 3. října.

Pro celé příští čtyři týdny platí, že průměrný úhrn srážek by v Česku měl být zhruba 40 milimetrů. Dlouhodobá průměrná teplota pro toto období se pak pohybuje kolem 10,1 stupně Celsia.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme