Pozinkované zábradlí v Telči rozčílilo starousedlíky. Patří do prasečáku, míní

Kvůli novému zábradlí na okraji památkové rezervace se teď bouří někteří obyvatelé Telče. Podle nich konstrukce z několika pozinkovaných trubek nad sebou patří spíš do chléva, ale ne do města zapsaného na seznam UNESCO. Stejný názor mají i památkáři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radnice nechala udělat zábradlí na okraji památkové rezervace u Ulického rybníka

Radnice nechala udělat zábradlí na okraji památkové rezervace u Ulického rybníka | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Tvrdá kritika zaznívá především od starousedlíků. Mezi nimi je i Jitka Zachovalová.

„Na zábradlí se mi nelíbí v prvé řadě ta masivnost a materiál, z kterého je to udělané,“ říká obyvatelka Telče, podle které se takové zábradlí do památkové rezervace nehodí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Debata kolem nového zábradlí v Telči zaujala reportéra Michala Malého

„Řekla bych, že to je velice rušivý moment pro celkový pohled,“ dodává paní Zachovalová.

Po městě už koluje karikatura s prasaty, protože podobné zábradlí se používá v zemědělství. Na druhé straně je celá řada obyvatel Telče, kteří to zase až tak černě nevidí.

„Byly tady stromy, takhle když do toho někdo napálí autem, tak ho to to zadrží. Neříkám, že se mi to líbí, ale svůj účel to má,“ míní třeba pan František.

Podle kritiků se zábradlí hodí do chléva, ale ne do města zapsaného na seznam UNESCO | Foto: Michal Malý

Nesouhlasili však ani památkáři. „První pohled pro mě byl doslova šokem,“ přiznává jejich šéfka Martina Veselá.

Město nevylučuje úpravy

Jenže hlas památkářů je v tomto případě pouze poradní. Rozhodovalo město, konkrétně vedoucí odboru rozvoje a územního plánování Vladimír Švec.

„Celá akce byla řešení s ohledem na bezpečnost chodců a s ohledem na normy, které jdou dané. A zábradlí, které tam je, splňuje veškerá specifika pro bezbariérovou trasu,“ vysvětluje úředník.

Podle starosty za SNK ED Romana Fabeše není vyloučené, že do budoucna se zábradlí ještě vymění. „Diskutujeme o tom, jestli to tam má být, jestli se to má předělat, jestli tam mají být sloupy,“ potvrzuje starosta.

Michal Malý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme