Pravá vesnická zastávka. Krucemburk se pyšní novou autobusovou stanicí, která vypadá jako světnice

19. listopad 2017
Zprávy z

V Krucemburku na Havlíčkobrodsku mají novou zastávku autobusu. Na tom by samo o sobě nebylo nic divného. Tahle je ale něčím speciální. Vypadá totiž jako venkovská světnice. „Je to něco mezi obytnou místností, předsíní a zastávkou,“ popsal serveru iROZHLAS.cz starosta městyse Otto Kohout.

Původní zastávka Krucemburk, Sokolovna byla ve špatném stavu. „Rezavá střecha, mokré zdi, nevzhledná opadávající omítka, podhled s nahnilými palubkami, část krovů na výměnu, nedostatečné vybavení,“ popsal Kohout.

Obec proto musela přistoupit k rekonstrukci zastávky. Na pomoc přizvali architekta Davida Ptáčka, který přišel s originálním řešením opravy zastávky autobusu.

„Zděný objekt připomíná svojí formou jednoduchý archetyp místnosti - čtyři stěny, podlaha, strop, dveře a okno. Cimra, obytná místnost, světnice. Extrahovali jsme atributy těchto vesnických prostor a aplikovali je v nejsnesitelnější možné míře do prostoru zastávky. Včetně vybavení,“ popsal starosta. Vznikl tak projekt Pravé vesnické zastávky.

Nejprve na podzim 2016 došlo k opravě samotného objektu. Až na podzim roku 2017 byla zastávka definitivně dokončena.

Je vybavena kromě lavice také stolem a dvěma židlemi, knihovnou s knihami, zrcadlem a věšákem. Bílé stěny jsou vymalovány tradičním modrým vzorem. Zastávka je také osvětlena a hlídána kamerou, která snímá celý prostor a má podle starosty „odrazovat případné vandaly“.

Krucemburk, zastávka
Krucemburk, zastávka

Nyní by podle starosty neměl objekt sloužit jen jako zastávka, kde budou obyvatelé Krucemburku čekat na autobus, ale i místo, kde se mohou lidé scházet a hrát třeba šachy.

Kolik ale taková oprava stála? „Celkové náklady opravy činily necelých 170 000 korun. Opravu podpořil dotací ve výši 61 501 Fond Vysočiny,“ dodal starosta s tím, že by oprava nebyla levnější, kdyby městys zastávku zrekonstruoval běžným způsobem. Navíc vybavení darovali občané Krucemburku sami.

autor: pj
Spustit audio