Před 135 lety se v Třešti narodil významný politik a ekonom Josef Alois Schumpeter

8. únor 2018
Zprávy z

8. února 1883 se v Třešti narodil rakouský ekonom a politik J. A. Schumpeter. Dějiny ekonomie o něm mluví jako o jednom z nejvlivnějších myslitelů minulého století. Bývá oceňován především za svou teorii o vlivu inovací na ekonomickou dynamiku.

Právě s ekonomickou dynamikou je spjatý Schumpeterům termín tvořivá destrukce.

Schumpeter vystudoval právo a národohospodářství na vídeňské univerzitě a ve věku pouhých 26 let byl jmenován docentem politické ekonomie. V roce 1919 se stal na několik měsíců prvním rakouským ministrem financí. Působil ale především jako pedagog na řadě univerzit v Německu, Anglii, Japonsku a nakonec i v USA.

Coby ekonomický a politický myslitel byl Schumpeter talentem téměř renesančního rozměru. K jeho nejvýznamnějším dílům patří Teorie ekonomického vývoje a kniha Kapitalismus, socialismus a demokracie. Právě v tomto díle Schumpeter představil svůj koncept tvořivé destrukce, při níž tvůrčí podnikatelé neustále narušují rovnováhu trhu novými produkty a službami.

Logo

V roce 1933 Schumpeter opustil kvůli obavě z nastupujícího nacismu Evropu. V předvečer druhé světové války se stal občanem USA, kde také 8. ledna 1950 zemřel.

zdroj: ČTK
Spustit audio