Před Vánocemi si lidé berou více půjček. Je třeba dávat si pozor, aby se nezměnily v noční můru

Letos si domácnosti berou před Vánocemi více půjček než dříve. Vyplývá to z dat úvěrových společností. V předvánočním období si půjčuje každý šestý Čech. Podle údajů centrální banky dlužily domácnosti v listopadu celkem více než bilion 320 miliard korun. Z toho téměř 267 miliard směřovalo na spotřebu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zatímco hypotéka je investicí do budoucna, půjčka na spotřební zboží je cestou k potížím. Objem spotřebitelských úvěrů přitom stále roste. Ředitel Nebankovního registru Jiří Rajl potvrzuje posun půjček:

„Spotřebitelské úvěry rostou výrazněji například v Nebankovním registru u finančních institucí, oproti osobním úvěrům. Nebankovní instituce v poslední době více půjčují přímo v místě prodeje, kde klient nakupuje zboží a hned využívá financování od nebankovních institucí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Před Vánocemi si lidé berou více půjček. Je třeba dávat si pozor, aby se nezměnily v noční můru. Natáčela o tom Jitka Hanžlová

Z analýzy krátkodobých úvěrů vyplývá, že si často znovu půjčují ti samí lidé, aby splatili předchozí dluh.

Cesta do dluhové spirály může být rychlá a je důležité dávat si pozor na společnost, které se člověk zaváže. Rozhodně by měla být regulovaná, kontrolovaná a splňovat etické normy.

Jsou totiž vyloženě predátorské společnosti, které používají různé finty, jak vyzrát na své klienty.

„U lichvářů především pozor na všechny nabídky, které chodí po ulicích, tramvajové zastávky, sloupy. Ono to vypadá velmi lákavě. Mnohdy vám nabízí velmi malé měsíční splátky, ale splácení se rozloží do velmi dlouhé doby, takže nakonec přeplatíte mnohem více,“ vysvětluje mluvčí projektu Navigátor bezpečného úvěru Zdeněk Soudný.

„Nebo jsou tu skryté sankční a jiné podmínky. To znamená, že přijde-li platba už hodinu poté, co měla být připsána na účet, tak se vystavujete možnosti okamžitého splacení úvěru, vymáhání, různých sankčních podmínek, které dosahují stovky procent původně půjčené částky,“ vyjmenovává oblíbené praktiky lichvářů Soudný.

Podstatné je nespěchat

Orientovat se mezi poskytovateli půjček pomáhá projekt Navigátor úvěru. Na jeho internetových stránkách je seznam bezpečných bank a firem.

Při rozhodování o tom, od koho si půjčit, by měla hrát velkou roli celková cena úvěru. Ale nejen ona. Podstatné je nespěchat. Vzít si čas na rozmyšlenou. Pořádně si přečíst celou smlouvu. Porovnávat. A spočítat si, zda jste opravdu schopni splácet i za nepříznivých okolností.

A pokud se dostanete do potíží se splácením, rozhodně si neberte další půjčku. Obraťte se co nejdříve na věřitele.

Vánoce nejsou jen dárky

Základní pravdou ovšem stále je, že zadlužovat se kvůli Vánočním dárkům je nebezpečné, upozorňuje Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni:

„Podle mě je důležité si uvědomit, že Vánoce primárně nemají být hodnoceny podle toho, jaké dárky člověk koupí. Že to neznamená, že toho obdarovávaného má méně rád. Vánoce by neměly sloužit k tomu, aby si člověk vytvářel zátěž, ze které může vést cesta na sociální dno.“

„Je známé, že takováto situace předlužení často vede k rozpadu rodin, rozvodům a podobně. To by určitě nebyl hezký produkt Vánoc,“ varuje Daniel Hůle.

Nabídky úvěrů na nás přímo křičí z každé strany. Důležité je odolat, protože věci jsou pomíjivé, zato dluhy se musí dlouho splácet.

Předvánoční zadlužování | Foto: Český rozhlas

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme