Případný konflikt klienta s úředníkem budou řešit speciální asistenti. Pracují v Brodě a Třebíči

12. leden 2017
Zprávy z

Úřady v Havlíčkově Brodě a Třebíči najaly speciální asistenty prevence kriminality. Pracovníci v civilním oděvu zasáhnou v případě konfliktu klienta s úředníkem. Jde především o odbory, kde se vyplácejí sociální dávky. V Třebíči se mimo to budou pohybovat po městě, zajdou ke školám a také do parků a na dětská hřiště.

Oba úřady se touto cestou snaží předcházet případným problémům. V minulosti se totiž v Třebíči stalo, že klient přeskočil stůl a chytil úřednici pod krkem. Právě v takové chvíli zakročí speciálně vyškolený pracovník.

„Nafasovali jsme služební mobilní telefon, kterým můžeme přímo kontaktovat buď naši mentorku, nebo městskou policii při nějakém závažnějším problému,“ řekl Českému rozhlasu Zdeněk Řezáč, který pracuje jako asistent v Třebíči.

Kromě úřadu budou asistenti chodit po městě, objeví se u škol, v parcích a na dětských hřištích. „Při pochůzkové činnosti jsme pomohli člověku, který se dostal do zdravotní tíže a tento člověk byl pak přepraven do nemocnice,“ dodal Zdeněk Řezáč.

Už jen přítomnost asistenta by měla zmírnit emoce

Na úřady pro sociální dávky přicházejí různí lidé. Bývají také z různých důvodů naštvaní, nevrlí. „Už jen ta přítomnost asistenta prevence by měla v těch lidech trochu potlačit ten sklon k vulgárnímu, agresivnímu chování,“ dodala Lucie Šerková, mluvčí městské policie v Třebíči.

V Havlíčkově Brodě tato místa zřídili především kvůli strachu místních lidí z cizinců. Podobné to je ve Žďáře nad Sázavou.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio